Almelo krijgt Franse allure met plataan op het Marktplein

De metamorfose van het Marktplein in Almelo nadert haar voltooiing met het plaatsen van een twaalf meter hoge plataan tussen café Niels en een modezaak. Tientallen belangstellenden trotseerden de kou om niets van het spektakel te hoeven missen.

Een van hen is Ton van Manen. Hij heeft zijn oren tegen de kou verstopt onder een grote muts. Praktisch alle activiteiten rond de vorming van het nieuwe plein heeft hij op de voet gevolgd. "Ik ga alle dagen wel even kijken naar de werkzaamheden en maak een praatje met de mensen over hoe en wat ze doen."

Ondanks de kou houdt hij vol. "Ze zijn al vroeg begonnen en het is nu half twaalf en het is nog niet af."

Applausje van de omstanders

De twaalf meter hoge boom wordt aangevoerd in een dichte vrachtwagen. Voor het bedrijf Donker Groep, voorheen Donker Groen, is dat een extra uitdaging.

Het meeste groen wordt normaal gesproken aangevoerd op een open dieplader. Maar het dak en de zijwanden van de wagen kunnen open en als de boom iets wordt opgetild, rijdt de vrachtwagen naar achteren. Zo wordt de boom gelost. Het levert een applausje op van de kijkers.

de plataan in de takels (Foto: RTV Oost / Marcus Ganzevles)
de plataan in de takels (Foto: RTV Oost / Marcus Ganzevles)

Regenwater vanaf het café

De boom krijgt een plek in een grote container die met betonnen platen is afgedekt. "Er kunnen vrachtwagens overheen rijden, zegt Frans de Wit van Tree Group Solutions uit Amsterdam.

Onder de bak van zes bij zes meter zitten grote plastic bakken waar water in kan worden opgevangen. Via een ingenieus systeem wordt het regenwater van het dak van café Niels naar de waterbakken afgevoerd zodat de boom niet snel droog komt te staan. Het is de bedoeling dat de boom twee keer zo groot wordt en minstens zestig jaar meegaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: