nieuws

Opnieuw overlijden meer Overijsselaars na een val, 80-plussers meest kwetsbaar

Meer ouderen in Overijssel overlijden ten gevolg van een val
Meer ouderen in Overijssel overlijden ten gevolg van een val © Thinkstockphotos
Steeds meer Overijsselaars overlijden als gevolg van een val. Vorig jaar waren dat 277 inwoners, terwijl dat het in 2016 om 236 mensen ging. Het aantal personen dat overlijdt als gevolg van een val neemt al jaren toe, vooral ouderen overlijden zo. 
In totaal overleden ruim 4600 Nederlands door een 'accidentele val', dat zijn gemiddeld 13 fatale vallen per dag. Een 'accidentele val' is een ongeval waarbij iemand per ongeluk valt, struikelt of uitglijdt. Vallen met een vervoersmiddel hoort hier niet bij. 

Ouderdom

De meeste mensen die vorig jaar overleden ten gevolg van een val zijn 80 jaar of ouder, in totaal 217 mensen. Dit is in lijn met de landelijke trend. "Ze staan minder sterk op hun benen en hebben broze botten", licht Dick ter Steege van het CBS toe.
"Maar ook dementie speelt een rol", vult hij aan. Toch is vergrijzing niet de enige oorzaak, het aantal doden door een val stijgt de laatste jaren in alle leeftijdscategorieën. Wat daarvan de oorzaak is, is niet bekend. 

Landelijke cijfers

In Zuid-Holland overlijden de meeste mensen door een val (1038), gevolgd door Noord-Holland (847) en Noord-Brabant (626). Relatief gezien staat de provincie Limburg op een ongewilde eerste plek, daar gaat het om 33 sterfgevallen op 100.000 inwoners. Daarna volgen Drenthe en Noord-Holland met 31 en 30 sterfgevallen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.