Geen nieuwe editie van veelbesproken Hardshock Festival in Hellendoorn

Er komt geen tweede editie van het Hardshock Festival in de bossen bij Hellendoorn. De gemeente verleent namelijk geen nieuwe vergunning aan het veelbesproken hardcore-festival dat afgelopen zomer na vier jaar terugkeerde in Overijssel.

Voordat het festival in Hellendoorn neerstreek, werd het voor het laatst in 2015 bij de Wijthmenerplas bij Zwolle gehouden. Omwonenden klaagden daar jarenlang over geluidsoverlast dat het feest gaf. De klachten haalden zelfs de Raad van State.

Nadat bleek dat de vergunning die was verstrekt door de gemeente Zwolle onterecht was verleend, besloot de organisator het festival in 2016 naar Almere te verplaatsen. Ook dit bleek geen gelukkig huwelijk en dus streek het hardcore-festival dit jaar neer in de bossen bij Hellendoorn.

Drugsgebruik

Maar ook daar komt geen nieuwe editie van Hardshock. De gemeente Hellendoorn verleent namelijk geen nieuwe vergunning. “Vorig jaar heb ik een vergunning verleend aan het Hardshock Festival omdat er geen gevaar was voor de openbare orde. Dat is ook niet aan de orde geweest. Dit jaar heeft de organisatie opnieuw gevraagd een vergunning te verlenen, maar dat heb ik geweigerd”, liet burgemeester Raven maandagavond weten tijdens een commissievergadering.


Ze voert twee argumenten aan.

“Het is een festival waar geen alcohol gedronken wordt, maar wel veel pillen worden geslikt. Het Openbaar Ministerie had vorig jaar aangegeven dat maximaal twee pillen per persoon toelaatbaar is. Toen het festival afgelopen was, waren er twintig agenten die bij de zogenoemde BOB’s een speekseltest hebben afgenomen. De eerste twintig waren allemaal positief. Dat gaf aan dat er mensen de straat op zijn gegaan, achter het stuur, met drugs. Het is ook later gebleken dat ergens in het land een ongeluk is gebeurd met een dodelijk slachtoffer waarvan de inzittende afkomstig was van dit festival.”

Het tweede argument is de strijd tegen criminaliteit. “Wij proberen de onderwereld tegen te gaan. We zijn blij als we een ecstasylab oprollen. Dan moet je het aan de voorkant niet faciliteren. Dat doe je op deze manier, omdat daar gewoon heel veel mensen komen die heel veel pillen gebruiken.”

Betreuren

De organisatie van het hardcore-festival schrijft op Facebook dat ze de beslissing van de gemeente betreurt. "We waren ervan overtuigd dat we een locatie hadden gevonden waar we onze passie konden blijven uitleven: het organiseren van het Hardshock Festival. We hopen je in de toekomst weer ergens te mogen verwelkomen." 

Regionaal verband
Op verzoek van de politie heeft Raven het besluit ook gedeeld in het veiligheidsoverleg van de regio Twente. “Omdat we dan proberen in Twente een uniform beleid te voeren zodat we dat soort evenementen zo min mogelijk toestaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Reggestreek Hellendoorn Hardshock Nieuws
Deel dit artikel: