Enschede blijft bij standpunt: grote winkelketens in binnenstad

De gemeente Enschede blijft een vergunning weigeren voor grootschalige detailhandel in het pand waar nu nog bouwmarkt Praxis zit. Dat liet de gemeente vandaag weten tijdens een hoger beroep bij de Raad van State. Enschede wil grote winkels namelijk in het centrum van de stad houden.

Het bureau Retailplan vroeg namens de eigenaar van het pand aan het Spaanslandwaar een vergunning aan om daar andere spullen te kunnen verkopen. "Praxis zal het pand verlaten als bouwmarkt Hornbach daar vlakbij een nieuwe bouwmarkt opent", zegt een woordvoerder.

"Concrete plannen om te vertrekken, heeft Praxis nog niet. Maar het huurcontract met de eigenaar van het pand loopt over twee jaar af. Het is niet de verwachting dat Praxis dan nog een nieuw langdurig huurcontract afsluit. En een nieuwe bouwmarkt zal er in het pand niet komen als Hornbach daar ook zit."


Publiekstrekkers binnenstad 

Retailplan heeft daarom gevraagd om er grootschalige detailhandel te mogen vestigen, zoals een campingshop, een elektronicawinkel of een sportzaak. Maar dat wil de gemeente niet. 

De vestigingen van winkels als Mediamarkt, Perry Sport en Decathlon zijn volgens de gemeente enorme publiekstrekkers in de binnenstad. En daar profiteren ook andere winkels in de binnenstad van. Als zulke grote winkels verdwijnen naar terreinen buiten het centrum kan er leegstand ontstaan onder die andere winkels.

Maar de rechtbank Overijssel tikte de gemeente hard op de vingers. De weigering van de vergunning was in strijd met de Europese regels. Gemeenten mogen volgens die regels wel detailhandel op bedrijventerrein tegenhouden, maar daarvoor moeten goede argumenten worden gegeven. De rechtbank vond de argumenten van de gemeente onvoldoende. Dat bestrijdt de gemeente.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: