Nieuws

Zorgonderneemster optimistisch ondanks twee faillissementen en claim van zes ton

Zorgonderneemster Rima Lahdo blijft optimistisch
Zorgonderneemster Rima Lahdo blijft optimistisch © RTV Oost
Thuiszorginstelling Care Free Twente (vof) uit Enschede is vandaag failliet verklaard door de rechtbank in Almelo. Directrice Rima Lahdo bevestigt het faillissement. "Het personeel heeft het aangevraagd", zegt ze.
Het is de tweede keer dit jaar dat Lahdo te maken krijgt met een faillissement. In juli ging haar andere onderneming, Care Free Twente bv, failliet. Dat bedrijf raakte in opspraak omdat er met niet-gediplomeerd personeel werd gewerkt. Ook zou het hebben gefraudeerd met de uren.
Care Free Twente bood zorg aan allochtonen en lag al langere tijd overhoop met zorgverzekeraar Menzis. Nadat Menzis 600.000 euro terug eiste van de directrice bezette zij samen met haar personeel en cliënten het hoofdkantoor van Menzis in Enschede.
De protestactie leidde niet tot een oplossing. In juli sprak de rechtbank het faillissement uit over Care Free Twente bv. Tien cliënten werden overgeschreven naar de bijna gelijknamige thuiszorginstelling Care Free Twente vof dat dus vandaag failliet is verklaard. Volgens Lahdo zijn deze cliënten elders ondergebracht, maar zouden ze dolgraag terug willen naar Care Free als die mogelijkheid er was.

"Geen persoonlijk drama"

Ondanks twee faillissementen in een jaar tijd, spreekt directrice Lahdo niet van een persoonlijk drama. "Het leven gaat door. Ik heb mijn kinderen en mijn familie. Het is vooral erg jammer voor de cliënten."

Claim Menzis

Over de claim van Menzis zegt Lahdo zich ook geen zorgen te maken. "Ik heb niets verkeerd gedaan. Het geld dat is binnengekomen is altijd geïnvesteerd in het personeel en in het bedrijf." Eerder zei ze over de claim: "Er is nooit gefraudeerd. Wij hebben alleen goede zorg willen bieden. In dienst van de samenleving."
Perswoordvoerder Corine Rodenburg van Menzis zegt dat de zorgverzekeraar door het faillissement zich nu gaat melden bij de curator. Verder kan ze geen uitspraken doen over de claim. Menzis stopte eind vorig jaar met de betalingen aan Care Free Twente vof. "We zijn blij dat we dit gedaan hebben. Dat scheelt toch weer een paar ton aan onterechte uitbetalingen."

"Personeel in nare positie"

Nick Leferink van Brouwer Legal uit Enschede is curator van Care Free Twente vof. Hij moet zich nog verdiepen in het dossier, maar heeft wel gezien dat het personeel mogelijk in een nare positie verkeert.
"Vanaf het begin van dit jaar is men bezig geweest om het personeel, 26 mensen, over te hevelen van de vof naar de bv, die dus in juli failliet is verklaard. In juni stopte de bv met het uitbetalen van loon. De curator van de bv heeft de mensen een ontslagbrief gestuurd, maar het UWV accepteerde dat ontslag niet. Volgens het UWV waren de mensen namelijk nog steeds in dienst van de vof."
Volgens Leferink zou dit betekenen dat personeelsleden een inkomensgat van enkele maanden hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.