nieuws

Systeem met gele en rode kaarten verdwijnt mogelijk voor arbeidsmigranten op park Old Heino

Bungalowpark Old Heino
Bungalowpark Old Heino © RTV Oost / Ties van der Heide
Het systeem met gele en rode kaarten voor arbeidsmigranten die op bungalowpark Old Heino verblijven, verdwijnt mogelijk. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de burgemeester van Raalte, een afvaardiging van park Old Heino, FNV en twee partijen die migranten huisvesten.
Aanleiding voor het gesprek was een zwartboek dat de FNV vorige maand aanbod aan de burgemeester van Raalte. De vakbond noemde de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten verbleven 'middeleeuws'.

'Constructief gesprek'

Vanmorgen zaten de betrokken partijen voor het eerst bij elkaar aan tafel. "Een constructief gesprek", noemen FNV, burgemeester en een van de huisvestende partijen het.
Belangrijkste uitkomst is dat onderzocht wordt of het systeem met gele en rode kaarten kan verdwijnen. Een rode kaart betekent dat iemand van het park moet vertrekken en meestal op straat belandt.

'We moeten nou eenmaal regels stellen'
"We vinden het systeem eigenlijk best goed, we moeten nou eenmaal regels stellen", zegt Dirko van Essen namens EE Accommodations. "We gaan kijken naar het systeem en als een ander systeem beter is, kunnen we dat mogelijk gaan gebruiken."
FNV-man Plaatje zegt blij te zijn met die toezegging: "Het geeft hoop. Laat duidelijk zijn: de huisjes zijn het probleem niet. Die zien er keurig uit. Het zijn de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten leven. Mensen voelen zich, mede door het kaartensyteem, niet veilig meer."

'Nu doorpakken'
Zowel FNV als EE Accommodations ziet vooral kansen na het gesprek. "Nu doorpakken en werken aan oplossingen", stelt Plaatje.
Van Essen verwacht dat de verschillende partijen er goed uit gaan komen. "Ik denk dat we wel bij elkaar gaan komen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.