nieuws

'Lockdown' van gevangenis veroorzaakt vertraging in proces overval broers Heeten

De broers Frans en Hein die in januari werden overvallen
De broers Frans en Hein die in januari werden overvallen © RTV Oost
Het proces tegen de twee verdachten van een gewelddadige overval op twee bejaarde broers in Heeten is vandaag afgeblazen, omdat één van de verdachten de gevangenis in Zutphen niet uit kan. Daar wordt een grote zoekactie gehouden, dus de gevangenis is in zogenaamde 'lockdown'. "Niemand mag er in of er uit", zegt de rechtbank.
In de gevangenis wordt gezocht naar mogelijk binnengesmokkelde waren. Wat voor spullen het zijn, heeft justitie niet gezegd. 

Nieuwe datum

Eén van de verdachten van de overval in Heeten, een Almeloër, kan de gevangenis nu niet verlaten door de zoekactie. Het proces kan daarom niet door gaan. "De zaken zijn met elkaar vervlochten, dus beide verdachten moeten aanwezig zijn", vinden zowel justitie als de rechtbank.
Opvallend is dat er gisteren in de gevangenis in Grave ook 'lockdown' was. Daar zit de mede-verdachte uit Lelystad vast. Volgens hem werden de cellen door zwaar bewapende mannen uitgekamd. "Dit is hoogst opmerkelijk", zegt zijn advocaat.
De Almeloër wordt er samen met de Lelystedeling van verdacht dat ze begin dit jaar in Heeten twee broers hebben overvallen. De broers werden dertien uur opgesloten in een slaapkamer. Ze werden onder meer bedreigd met een pistool. De daders zijn er vandoor gegaan met een paar duizend euro.

Bewijs

Beide verdachten ontkennen betrokkenheid bij de overval. Volgens hun advocaten is er weinig tot geen bewijs. Zo heeft een telefoontoestel dat gelinkt wordt aan één van de verdachten een mast in de buurt aangestraald. "Maar dat wil nog niet zeggen dat ze in dat huis waren."
Daarnaast is er een deel van een schoenafdruk gevonden. Volgens justitie behorend bij de Lelystedeling. Maar zijn advocaat wijst erop dat de afdruk ook van een andere schoen afkomstig kan zijn.
Tenslotte zou de Almelose verdachte de Lelystedeling 'erbij hebben gelapt', maar diens advocaat zegt: "De Almeloër heeft wel meer leugenachtige verklaringen afgelegd."
Een verzoek van de verdediging om de verdachten op vrije voeten te krijgen tot aan het eindproces, is door de rechtbank afgewezen. Het is nog niet duidelijk wanneer het eindproces gevoerd gaat worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.