nieuws

Graphic Novel maakt de kleine wereld van de mantelzorger zichtbaar

Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen
Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen © RTV Oost / Ina Brouwer
Als iemand niet meer beter wordt en binnenkort zal overlijden, wil hij of zij vaak graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dan is zorg van mensen dichtbij nodig, bijvoorbeeld van iemands partner, ouder of kind. Over de beleving van mantelzorgers maakten de Zwolse striptekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen een graphic Novel: Naasten
Wie de dagelijkse zorg draagt voor een ziek familielid of partner, heeft het niet makkelijk. Professionele aandacht gaat meestal volledig uit naar de zieke. 

Geert en Eva

In het beeldverhaal volg je afwisselend Geert die zorgt voor zijn vrouw met uitgezaaide kanker en Eva die zorgt voor haar vader met COPD. De verhalen van Geert en Eva geven een idee van hoe het kan zijn om te zorgen voor iemand in de laatste levensfase.
Hoe ingewikkeld en confronterend het soms kan zijn, hoeveel druk het kan geven om voor de laatste keer het goede te doen voor de ander – maar ook hoe liefdevol, mooi en dankbaar dit zorgen kan zijn.

"Iets waar je je niet aan kunt onttrekken"

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. Bijvoorbeeld omdat je ouders niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Melanie zag hoe haar broer de zorg op zich nam voor zijn vrouw, en hoe zwaar dat was. Dit stel stond min of meer model voor Geert en zijn vrouw. "ik moest ze voor het boek wel iets ouder maken, dat is voor veel mensen wat herkenbaarder."
Ook Niek kent uit zijn omgeving mensen die vol overgave de zorg voor de ander op zich namen. Niek: "Vaak voelen mensen dat als iets waar je je niet aan kunt onttrekken." 
Uit onderzoek van Maaike Haan blijkt dat dat een van de emoties is waar veel mantelzorgers mee te dealen hebben. De Haan deed onderzoek voor het Radboud UMC naar mantelzorg en benaderde de twee tekenaars voor het boek.

Een ondoordringbaar woud

De twee striptekenaars hanteren allebei heel verschillende stijlen. Wat ze gemeen hebben zijn tekeningen van bomen en ondoordringbare bossen. Melanie: "in interviews die de basis vormen voor dit boek, benoemen mensen mantelzorg soms zo. Als een oerwoud waar je in verdwaalt."
Naasten is een uitgave van Oogachtend.
Zondag 8 december in Hoogtij een gesprek met Niek van Ooijen en Melanie Kranenburg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.