nieuws

Sportbedrijf Raalte draait tonnen verlies: harde ingrepen nodig

Zwembad Tijenraan Raalte
Zwembad Tijenraan Raalte © RTV Oost
Toegangsprijzen voor het zwembad omhoog, minder openingsuren voor recreatief zwemmen, personeelskosten omlaag en toch meer bezoekers trekken. Het is een greep uit de maatregelen die op tafel liggen om de financiële toestand van Sportbedrijf Raalte vlot te trekken.
De feiten spreken voor zich: het gemeentelijk sportbedrijf draait sinds vorig jaar verlies. En niet zo'n beetje ook. De rode cijfers liepen vorig jaar op tot ongeveer 300.000 euro. Als er niet ingegrepen wordt, stijgt het jaarlijks verlies in 2023 naar 500.000 euro.
"We staan voor een forse opgave om meer omzet te genereren en om onze kosten te drukken", vat Henry Bronkhorst, directeur van het sportbedrijf samen.
Hoe zit het?
In 2014 moest de gemeente Raalte fors bezuinigen op sport. Grofweg 700.000 euro per jaar. Besloten werd om de sport niet langer onderdeel van de gemeente te laten zijn, maar om een speciaal sportbedrijf op te richten.
Raalte bleef eigenaar van alle sportaccommodaties en zwembaden, maar het beheer werd overgenomen door het sportbedrijf. De gemeente werd opdrachtgever van het sportbedrijf en tegelijk ook de enige aandeelhouder.
Hoewel er flink bezuinigd moest worden op de sport, besloot de gemeente in 2015 dat er wel een nieuw sport- en zwemcomplex moest komen: Nieuw Tijenraan. Het nieuwe complex zou qua vaste lasten evenveel gaan kosten als het oude Tijenraan.

'Eenmalige kosten voor opstart Nieuw Tijenraan'

In 2015, 2016 en 2017 draaide het sportbedrijf een beetje winst. Maar vorig jaar ging het mis: 300.000 euro in de min. "Dat komt deels door eenmalige kosten voor de opstart van Nieuw Tijenraan, maar ook door structurele kosten die hoger blijken dan verwacht", verklaart wethouder Frank Niens.
Het salaris van de medewerkers van het sportbedrijf blijkt om te beginnen een stuk hoger dan aanvankelijk verwacht. "We gingen uit van ongeveer 50.000 euro per personeelslid per jaar, maar het blijkt dat ze onder een andere CAO vallen," zegt Niens.

Salaris personeel veel hoger dan verwacht

Die CAO valt voor het sportbedrijf zo'n 10.000 tot 15.000 euro per personeelslid per jaar duurder uit. Met naar schatting achttien personeelsleden drukt die last flink op de jaarrekening van het sportbedrijf.
Onderzoek wijst uit dat drie soorten maatregelen soelaas kunnen bieden. Om te beginnen wordt overwogen om de openingsuren voor recreatief zwemmen terug te brengen. Van ongeveer vijftig naar veertig uur per week.

Bedrijfsvoering moet efficiënter
Ook wordt gekeken of er meer inkomsten gehaald kunnen worden uit commerciële verhuur en entreekosten. Tot slot wordt naar de bedrijfsvoering gekeken, die moet volgens het onderzoek efficiënter.
De directeur van het sportbedrijf verwacht niet dat gedwongen ontslagen noodzakelijk zijn. "We zetten in op natuurlijk verloop."

Dit jaar 325.000 euro verlies
Om dat verloop te bekostigen vraagt de wethouder eenmalig 155.000 euro van de gemeenteraad. Ook wordt er gezocht naar geld om de tekorten voor de komende jaren op te vangen. De verwachting is dat het sportbedrijf dit jaar 325.000 euro verlies draait. Door "bedragen te indexeren" daalt het verlies voor de jaren 2020, 2021, 2022 en 2023 naar een totaalbedrag van 246.000 euro.
"Gelukkig hebben we voor het nieuwe Tijenraan een risicovoorziening ingericht. Daar kan een deel van de kosten uit betaald worden," aldus de wethouder.
Volgende week bespreekt de gemeenteraad het dossier sportbedrijf Raalte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.