nieuws

LTO verdeeld over aangekondigde actie FDF, gaat leden naar mening vragen

LTO verdeeld over aangekondigde actie Farmers Defence Force
LTO verdeeld over aangekondigde actie Farmers Defence Force © RTV Oost / Roelof Westerhof
Binnen LTO Noord, afdeling Zuid Twente, heerst verdeeldheid over het aangekondigde plan van Farmers Defence Force (FDF). Dat zegt Arjan Bonthuis, voorzitter van de LTO afdeling. FDF stelt voor rond de kerstdagen de voedselvoorziening plat te leggen door distributiecentra te blokkeren. "We zitten nu nog in een spagaat", zegt Bonthuis. Daarom worden de leden van LTO gevraagd om hun mening.
"Het is nog niet duidelijk welke lijn Zuid Twente hierin trekt", zegt Bonthuis. "We willen in principe saamhorigheid uitstralen en schouder aan schouder staan. Maar áls FDF dit gaat doen, dan zitten wij met een dilemma."
Bonthuis wil zich als voorzitter nog niet uitlaten over de aangekondigde actie. "Maar persoonlijk snap ik de noodgreep. Vriendelijk demonstreren bleek niet te helpen, dus dan moet je wat."

'Niet tornen aan voedselvoorziening'

Maar de meningen lopen uiteen binnen het bestuur van de afdeling Zuid Twente. "Voedselvoorziening is een primaire levensbehoefte. Daar willen velen niet aan tornen."
De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus de FDF.

Ledenraadpleging

LTO heeft laten weten de leden te vragen wat ze van de acties vinden. Tot die tijd neemt de Land- en Tuinbouworganisatie nog geen standpunt in over de nieuwe aangekondigde acties. 
Deze ledenraadpleging is volgens Bonthuis nodig, om te kijken of deze publieksonvriendelijke acties gewaardeerd worden. Binnen een aantal dagen zal de uitkomst van deze peiling bekend worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.