Verhuizing Aldi Dedemsvaart wordt steeds lastiger

De verhuizing van de ALDI-supermarkt naar het Mercator-terrein in Dedemsvaart is een juridisch ingewikkeld probleem geworden. Dit bleek vandaag tijdens een rechtszitting bij de Raad van State.

De gemeente Hardenberg houdt de verhuizing van supermarkt tegen, omdat het Mercator-terrein niet bedoeld is voor detailhandel. Als detailhandel uit het centrum wegtrekt, dreigt daar leegstand.

'Buiten het centrum'
Maar volgens de advocaat van Aldi is dat hier niet het geval. De huidige supermarkt ligt aan de Julianastraat buiten het centrum. "Het maakt dus niet uit of de winkel van de ene plek buiten het centrum naar een andere plek buiten het centrum gaat", zegt de advocaat.

De Raad van State gaat nu onderzoeken of de gemeente terecht weigert mee te werken aan de verhuizing van de supermarkt. Gemeenten mogen wel detailhandel op bedrijventerreinen zoals Mercator verbieden.

Sinds een oordeel van het Europese Hof van Justitie van vorig jaar kunnen gemeenten dit verbod niet zomaar toepassen. Ze moeten per geval bewijzen dat de winkelstand in het centrum sterk lijdt onder de verhuizing van publiekstrekkers naar bedrijventerreinen.

Woningbouwplannen
Het geschil tussen Aldi en de gemeente Hardenberg is extra ingewikkeld, omdat de gemeente woningbouwplannen heeft op een plek naast de huidige winkel.

De supermarkt vecht die plannen aan, omdat dit onder meer veel parkeerplaatsen voor de supermarkt kost. De gemeente en Aldi houden elkaar zo in een houdgreep.

De Raad van State oordeelt binnen twee maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Dedemsvaart Vechtdal Raad van State Aldi Nieuws
Deel dit artikel: