Fotograaf ontvangt 'haat-reacties' op foto's van boeren

"Boeren vertellen mij dat ze soms bang zijn", zegt Loes Heerink. Sinds een paar maanden is ze bezig met een serie over het boerenleven. "En zelfs ik krijg haatreacties op Instagram als ik mooie foto's plaats."

Het is een prachtige, winterse dag. De mist geeft het landschap een sprookjesachtige sfeer en elk plantje is omhuld met een laagje rijp. De waterbuffels van boerin Andra Westerhoff staan binnen. De fotograaf zit op haar knieën voor de snuivende buffels, om een mooie foto te maken.

Fotograaf Heerink knielt neer voor de buffels (Foto: Jauke Boerdam)
Fotograaf Heerink knielt neer voor de buffels (Foto: Jauke Boerdam)

"Er zijn particulieren die zeggen dat ze fotograaf zijn en komen dan met valse bedoelingen ons terrein op. Die foto's worden vervolgens gedeeld met vreselijk nare teksten", vertelt Westerhoff. "Maar Loes is echt geïnteresseerd in hoe dingen op onze boerderij werken en ik vertrouw haar volkomen."

In het filmpje hieronder vertellen ze waarom boeren bang zijn. 

Heerink legt uit waarom ze deze serie wil maken. "Veel mensen hebben geen idee met hoeveel passie de boeren hun werk doen. En door het maken van deze foto's ontdek ik dat boeren echt van hun dieren houden. Anders zouden ze dit werk helemaal niet kunnen doen."

Heerink is zelf ook voorzichtiger met het plaatsen van foto's. Sommige boeren vertellen haar dat ze dreigbrieven krijgen. "Daar schrik ik heel erg van. Als ik nu een tekst onder een foto schrijf, denk ik beter na over wat ik er onder zet om haatreacties te voorkomen", vertelt Heerink. 

Beiden hopen dat dit soort series tot verbinding leiden. "Er is een lange weg te gaan. Maar ik geloof wel dat dit werkt," concludeert de buffelboerin.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: