Martine Smeets stunt met handbalsters op WK met zege op Noorwegen en wint poule

Martine Smeets
Martine Smeets © ANP
Martine Smeets heeft met de Nederlandse handbalsters voor een verrassing gezorgd door op het WK in Japan in de laatste poulewedstrijd van de eerste ronde Noorwegen te verslaan. In Kumamoto werd het 30-28 en daardoor wint Nederland de poule.
Tot 4-4 ging het gelijk op, maar daarna liep Noorwegen uit naar een 9-4 voorsprong. Nederland kwam terug tot 9-7 en zelfs tot 14-13, maar bij rust was het verschil vier: 18-14.
Het verschil bleef in het begin van de tweede helft rond de drie punten, maar na ruim 40 minuten spelen kwam Nederland bij 23-23 op gelijke hoogte en bij 26-25 stond het voor het eerst op voorsprong. Die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Vooral keepster Tess Wester speelde daar in de slotfase een belangrijke rol in. Smeets scoorde één keer.

Tweede ronde

Naast Noorwegen en Nederland plaatste ook Servië zich voor de tweede ronde. Daar wordt in twee poules van zes gespeeld. Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken, dat wereldkampioen Frankrijk uitschakelde, zijn dan de nieuwe tegenstanders. Ook Noorwegen en Servië zitten in de poule, maar de resultaten tegen die ploegen (twee overwinningen) uit de eerste ronde worden meegenomen en zijn geen nieuwe tegenstanders. De nummers één en twee gaan door naar de halve finales.