Theaterfestival Tuin der Lusten zorgt in Laag Zuthem voor vuur tijdens eerste wintereditie

Normaal een zomerfestival, maar dit jaar voor het eerst in december: De Tuin der Lusten. Een festival vol kunstvormen waarbij particuliere landgoederen het decor zijn. Vanaf morgen is op verzoek van eigenaar Wouter Koning, Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem drie dagen aan de beurt. 

Een buitenfestival in december. Een bijzondere, maar bewuste keuze, aldus organisator Casper de Vries. "Kunstenaars wilden graag een keer met écht donker werken. In de zomer heb je dat niet, maar 's winters wel."

Vuur

Voor de bezoekers heeft De Vries drie korte wandelingen door het bos in petto met installaties en performances. "Mensen gaan niet stilzitten en koud worden. We steken een lekker vuurtje aan."

Rik Vuur van Eye Burn bouwt zijn vuurshow op voor de Tuin der Lusten (Foto: RTV Oost)
Rik Vuur van Eye Burn bouwt zijn vuurshow op voor de Tuin der Lusten (Foto: RTV Oost)

Dat vuurtje is niet alleen tegen de kou. Vuur vormt, samen met water, een belangrijk thema binnen deze editie van de Tuin der Lusten. Eye Burn is een van de acts. "Wij maken locatie- en spektakeldingen met veel vuur", zegt Rik Vuur. "Een van de installaties, de slotact, is een mythisch wezen dat langzaam omhoog wordt gehesen en uiteindelijk ontbrandt 'ie."

Levende kerststal-wandeling

De slotact mag dan bekend zijn, maar toch weet De Vries nu nog niet hoe de wandelingen er precies uit gaan zien. "Ik heb geen kant-en-klare voorstelling geboekt. Bij een levende kerststal-wandeling neemt er iemand een kameel mee, de ander een ezel en bij elkaar wordt het ineens een stal. Dat hebben we hier ook."

Die vrijheid zorgt er volgens De Vries voor dat dit festival uniek is. "Kunstenaars creëren hier ter plekke en knopen al hun kennis aan elkaar."

Landgoederen 

Elk jaar wordt de Tuin der Lusten uitgenodigd door de eigenaar van een particulier landgoed. Plekken die normaal gesproken niet beschikbaar zijn, maar voor bezoekers van het festival staat de poort ineens open. Wouter Koning, eigenaar van Havezate Den Alerdinck, stelt maar al te graag zijn landgoed ter beschikking. 

Tuin der Lusten vindt dit jaar plaats op havezate Den Alerdinck (Foto: RTV Oost)
Tuin der Lusten vindt dit jaar plaats op havezate Den Alerdinck (Foto: RTV Oost)

"Ik ken Casper al vele jaren. Wij zijn samen naar meerdere Tuin der Lusten geweest en hebben fantastische voorstellingen gezien. Dus ik heb al een paar keer gezegd: Casper, wanneer kom je nou naar Den Alerdinck?", vertelt hij.

De Vries vult hem aan: "Het is voor Zwollenaren een kans om te zien hoe mooi hun eigen achtertuin is. Voor de hele provincie eigenlijk. Zó ver weg is het niet."

De Tuin der Lusten 2019 vindt plaats op 12, 13 en 14 december. Klik hier voor alle informatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: