nieuws

Raadslid wil uitstel van 'ingewikkelde' nieuwe manier van aanvragen kwijtschelding belasting

Raadslid wil uitstel van 'ingewikkelde' nieuwe manier van aanvragen kwijtschelding belasting
Raadslid wil uitstel van 'ingewikkelde' nieuwe manier van aanvragen kwijtschelding belasting © Getty Images / fizkes
Overijsselaars die onder het waterschap Vechtstromen vallen, moeten vanaf volgend jaar een aparte aanvraag doen voor kwijtschelding van waterschapsbelasting. En dat maakt het onnodig moeilijk, vindt het Enschedese gemeenteraadslid Vic van Dijk. "Onbestaanbaar dat het waterschap zomaar een extra hindernis opwerpt."
Inwoners van de gemeenten waarvoor de verandering geldt (zie kader), konden voorheen in één keer kwijtschelding aanvragen voor gemeente- én waterschapsbelastingen. Voor waterschapsbelasting moeten ze nu apart een aanvraag indienen.
De verandering geldt voor de volgende Overijsselse gemeenten: Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Twenterand, Hardenberg, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland. 

Het nieuws kwam vorige week rauw op zijn dak vallen, zegt Van Dijk. "Over drie weken wordt het ingevoerd, vorige week hoorden wij het voor het eerst. Er is niet eens uitgelegd waarom de verandering wordt ingevoerd."

Armoedebestrijding

Het D66-raadslid vindt dat het moeilijk te rijmen is met een belangrijke taak van de gemeente: armoedebestrijding. "Het aanvragen van kwijtschelding is al lastig, met ingewikkelde formulieren waar je bewijsstukken bij moet voegen."
"Het is algemeen bekend dat mensen vaak niet aanvragen waar ze recht op hebben", legt het raadslid uit. "Nu komt er een extra hindernis bij, terwijl wij het juist makkelijker moeten maken."
Van Dijk zet hoog in: hij wil dat de verandering wordt uitgesteld. Vanavond hoopt hij tijdens de gemeenteraadsvergadering duidelijkheid te krijgen over de reden waarom burgers een extra aanvraag voor kwijtschelding moeten doen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.