Nieuws

Wolfwerend hek op Sallandse Heuvelrug moet schapen beschermen

Een hek moet schapen beschermen tegen wolven
Een hek moet schapen beschermen tegen wolven © RTV Oost
Natuurmonumenten plaatst een wolfwerend hek bij de schaapskooi in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Het plaatsen van het hek moet ervoor zorgen dat de schapen van Scheperij Salland veilig zijn voor wolven.
Tot nu toe hebben zich nog geen wolven gevestigd op de Sallandse Heuvelrug, het gaat dus om een preventieve maatregel. "De vraag is niet óf de wolf zich vestigt op de Sallandse Heuvelrug, maar wanneer", zegt boswachter Ruben Vermeer.

Wolf voelt zich thuis

Zwervende wolven worden steeds vaker gesignaleerd, ook op de Sallandse Heuvelrug. "Het feit dat een wolvenpaar zich heeft voortgeplant op de Veluwe laat zien dat er in ons krappe land nog steeds ruimte is voor natuurlijke processen. Grote robuuste natuurgebieden waar de top predator als de wolf zich prima thuis voelt", zegt Vermeer.

Schrikdraad

Schaapherder Susanne Lejuez van Scheperij Salland is blij met de afrastering die wel duizenden euro's kost. "Dat Natuurmonumenten met mij meedenkt om de schapen te beschermen, is gewoon super. Natuurmonumenten en een anonieme gift maken dit mogelijk."
Een wolfwerend hek voor Sallandse Heuvelrug
Het hek is maar 1,20 meter hoog, met op verschillende plekken schrikdraad. Het stroomdraad op een hoogte van zo'n twintig centimeter is speciaal tegen wolven. De wolven houden er niet van om over hekken te springen, maar kruipen er liever onderdoor.

Kritiek op overheid

Wat Susanne wel stoort is dat de overheid een afwachtende houding aanneemt ten aanzien van de wolf. "Niemand wil dat wolven vee aanvallen en toch zet de overheid zich niet in op preventie maar alleen op de schade", zegt ze.
RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf: Welkom Wolf... De podcast is hier te beluisteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.