OM eist tbs voor Almeloër voor gijzelen NPO-medewerkster op Mediapark Hilversum

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tbs met dwangverpleging geëist tegen een 35-jarige man uit Almelo. Hij wordt ervan verdacht in augustus 2017 een medewerkster van de NPO te hebben gegijzeld en bedreigd op het Mediapark in Hilversum.

De verdachte werd in december vorig jaar ontslagen van rechtsvervolging omdat hij tijdens de gijzeling ontoerekeningsvatbaar was. Wel legde de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op. De verdachte ging vervolgens in hoger beroep.

Mes op de keel
De verdachte zette het slachtoffer een mes op de keel en dwong haar het NPO-gebouw binnen te gaan. Hij wilde zendtijd afdwingen, omdat hij vond dat de AIVD moest stoppen met bepaalde acties. Het slachtoffer is door de verdachte op een stoel vastgebonden.


Tijdens het wachten op een cameraploeg, bedreigde hij haar met de dood en stak hij met zijn mes in de muur. "Dit alles heeft meer dan een uur geduurd. Het moet voor het slachtoffer zeer angstaanjagend zijn geweest", aldus de officier van justitie in hoger beroep.

Deskundigen
In hoger beroep waren eerder twee onafhankelijke deskundigen opgeroepen door de verdediging. Het draait om de vraag welke vorm van tbs moet worden opgelegd. De deskundigen zijn van mening dat een lichtere vorm, de tbs met voorwaarden, volstaat. 


Het is een standpunt dat het OM niet deelt. "In dit geval eist de algemene veiligheid tbs met dwangverpleging", aldus de officier van justitie.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
NPO Gijzeling Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: