nieuws

NS houdt eerste proef met zelfrijdende trein tussen Kampen Zuid en Swifterbant

Proef met zelfrijdende trein door NS
Proef met zelfrijdende trein door NS © GettyImages
De NS heeft vannacht de eerste proef uitgevoerd met een zelfrijdende trein. De trein reed van station Kampen Zuid via Dronten naar Swifterbant. De test is geslaagd, vindt de NS: de trein vertrok zonder vertraging en kwam ook op tijd aan.
Er waren geen passagiers mee, maar wel machinisten die konden ingrijpen op het moment dat dat nodig was. Het computersysteem in de trein kent het traject en kan zodoende de trein laten optrekken en afremmen. 
Aanleiding voor de proef is het toenemend aantal reizigers en de drukte op het spoor. Door deze technologie kunnen treinen korter achter elkaar rijden. "Om de schaarse infrastructuur zo goed mogelijk te benutten, startten we al met de tienminutentrein tussen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam", aldus een woordvoerder van NS vorige maand.
De komende tijd gaat de NS meer proeven doen met zelfrijdende treinen. De NS kijkt onder meer hoe de autonome treinen reageren op ander treinverkeer en wat ze doen bij gladde sporen. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voor de zelfrijdende treinen in de dienstregeling worden opgenomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.