nieuws

Boete geëist in zaak rond vervuiling door rubbergranulaat op kunstgrasvelden Enschede

Boete geëist in zaak rond bodemvervuiling kunstgrasvelden Enschede
Boete geëist in zaak rond bodemvervuiling kunstgrasvelden Enschede © RTV Oost / Emiel Geerding
Het Openbaar Ministerie eist een boete van 10.000 euro - waarvan de helft voorwaardelijk - tegen Sportaal, de beheerder van de Enschedese sportvelden. Sportaal wordt verantwoordelijk gehouden voor bodemverontreiniging door rubberkorrels van kunstgrasvelden. Bij twee kunstgrasvelden van voetbalclub Vogido zijn bij meerdere controles rubberkorrels in de bermen rond het veld gevonden.
Milieu-organisaties deden eerder aangifte vanwege milieuvervuiling, omdat de rubberkorrels niet alleen op het veld liggen maar ook in de grond naast het veld terechtkomen. "Rubbergranulaat in de bodem leidt tot verhoogde concentraties zink, kobalt, PAK’s en minerale olie, waarvan effecten zijn te verwachten op het ecosysteem", aldus het OM.

Onvoldoende maatregelen

De politie startte in september 2017 een onderzoek na aangifte door Recycling Netwerk. Uit dat onderzoek blijkt volgens het OM dat beheerder Sportaal onvoldoende heeft gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden door rubbergranulaat te voorkomen. Het OM stelt dat de wet bodembescherming daarmee is overtreden.
De velden van Vogido hadden geen kantplanken die de korrels tegenhielden. Ook waren er geen schoonmaakborstels, waarmee korrels van schoenen geveegd kunnen worden. Schoonloopvoorzieningen waren er wel, maar die bleken niet goed te zijn onderhouden. Dat terwijl de exploitant wist dat er een mogelijkheid was dat de rubberkorrels voor verontreiniging konden zorgen. 

Bodemvervuiling

"Er was sprake van vermenging van rubbergranulaat -bodemvreemd, synthetisch materiaal- met de bodem", aldus het OM. "Milieukundig wordt deze vermenging geschaard onder verontreiniging van het milieu door microplastics, waarvan het RIVM heeft gesteld dat er nadelige effecten zijn te verwachten op het ecosysteem."
"In deze zaak gaat het niet om een eenmalig incident, maar een structureel langdurig tekortschietende naleving van de zorgplicht. Per kunstgrasveld is berekend dat er ongeveer 30 autobanden per jaar verdwijnen in de bermen van velden."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.