nieuws

Steenwijkerland krijgt legalisering bedrijf in De Wieden niet langs Raad van State

Steenwijkerland krijgt legalisering bedrijf in De Wieden niet langs Raad van State
Steenwijkerland krijgt legalisering bedrijf in De Wieden niet langs Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
De gemeente Steenwijkerland is er niet in geslaagd een al bestaand aannemingsbedrijf aan de Beulakerweg in Giethoorn te legaliseren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
De Raad haalde vandaag de vergunning onderuit waarmee de gemeente probeerde de activiteiten van het bedrijf Luitjes Trading te legaliseren.
Dat gebeurde in afwijking van het geldende bestemmingsplan. Het bedrijfsperceel van Luitjes ligt namelijk gedeeltelijk in het Natura 2000-gebied De Wieden. Maar de gemeente stelde dat voor het perceel van Luitjes een uitzondering geldt.

Uitzondering

In 2013 werd De Wieden aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied. Voor de toen bestaande bebouwing in dat gebied werd een uitzondering gemaakt. Die viel buiten het beschermde gebied. Luitjes was toen al actief en zou dus volgens de gemeente gewoon kunnen doorgaan. 
Maar de Raad vindt dit te makkelijk geoordeeld. De gemeente moet alsnog met een goed verhaal komen om Luitjes ook onder de uitzonderingsregel te laten vallen en ook beoordelen of het bedrijf de natuurwaarden in De Wieden niet aantast. De gemeente zal ook moeten kijken naar de inbreuk van het bedrijf op de leefomgeving van omwonenden. Dat belang van de omwonenden is ook niet door de gemeente degelijk beoordeeld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.