nieuws

PVV wil onderzoek naar financiële gevolgen klimaatakkoord, maar het komt er niet

PVV wil onderzoek naar financiële gevolgen klimaatakkoord
PVV wil onderzoek naar financiële gevolgen klimaatakkoord © Provincie Overijssel
De PVV wil dat de provincie uitzoekt hoeveel huishoudens in Overijssel in financiële problemen komen vanwege het landelijke klimaatakkoord. Volgens fractievoorzitter Erik Veltmeijer hebben nu al veel huishoudens moeite om de energierekening te betalen en dat dreigen er door de energietransitie fors meer te worden.
Forum voor Democratie rekende de politiek eerder al voor dat de energietransitie de burgers van Overijssel wel eens 180 miljard euro kan gaan kosten, wat neerkomt om dertig- tot tachtigduizend euro per huishouden.
"En dat terwijl nu al 650.000 huishoudens in Nederland de energierekening niet of nauwelijks meer kunnen betalen", vult Erik Veltmeijer van de PVV aan. Veltmeijer verwacht dat dit aantal oploopt tot anderhalf miljoen huishoudens in 2030.

Schuldsanering
De partijen vinden niet dat de energietransitie ertoe mag leiden dat gezinnen in de schuldsanering terechtkomen. Wat betreft de PVV moet daarom voor 1 maart door de provincie inzichtelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn van het klimaatakkoord voor de energierekening van inwoners van Overijssel. Het voorstel kreeg woensdagavond uiteindelijk onvoldoende steun van andere partijen in Provinciale Staten.

35Terrawattuur
Wel is er steun voor de komst van twee Regionale Energiestrategieën, één in Twente en één in West-Overijssel. Daarin worden afspraken gemaakt hoe duurzame energieprojecten de komende tien jaar worden uitgevoerd. Vanuit het landelijke klimaatakkoord moeten provincies ruimte maken voor 35Terrawattuur aan zon- en windenergie.

Regie houden
GroenLinks vindt het belangrijk dat ook jongeren betrokken worden bij de planvorming. D66 pleit voor een representatieve afspiegeling van de samenleving. Omdat gemeenten aan zet zijn bij het vormgeven van de regionale energiestrategieën vreest het CDA voor verrommeling van het landschap en roept de provincie op om goed de regie te houden. Zo moeten windmolenparken zoveel mogelijk gebundeld worden en moet voorkomen worden dat landbouwgrond op grote schaal gebruikt wordt voor zonneparken.

Anderhalf jaar
De Regionale Energiestrategieën moeten over anderhalf jaar klaar zijn. Dan moeten Provinciale Staten er een besluit over nemen. Vervolgens gaan de plannen naar Den Haag, waar met alle regionale plannen op tafel een nationale energiestrategie wordt gemaakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.