nieuws

Boeren negeren ultimatum supermarktbranche en gaan distributiecentra platleggen

Door de boerenactie kunnen de supermarktschappen rond kerst leeg zijn
Door de boerenactie kunnen de supermarktschappen rond kerst leeg zijn © GettyImages / Cunaplus_M.Faba
Boeren die aangesloten zijn bij Farmers Defence Force hebben een ultimatum van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) genegeerd. Dat betekent dat ze, zoals aangekondigd, voor kerst demonstreren bij distributiecentra.
Volgens het CBL hadden de boeren tot vanmorgen tien uur de tijd om de acties af te blazen, maar dat hebben de boeren niet gedaan. "De acties gaan zeker door", zegt Mark van den Oever, voorzitter van de Farmers Defense Force (FDF), tegen RTL Z.
De boeren hebben plannen om komende woensdag distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Zo willen ze dat de supermarkten leeg zijn vlak voor de kerstperiode.
FDF heeft een uitgebreid statement geschreven met een verklaring voor de actie. 'Deze kerst zal voor heel veel Nederlanders een karige, weinig ontspannen kerst zijn: heb ik nog een bedrijf binnenkort? Heb ik nog een baan binnenkort? Heb ik nog een huis binnenkort? Kan ik mijn gezin nog onderhouden binnenkort. Dat is de kerst voor velen van ons. Terwijl een ander deel van Nederland zich vooral zorgen lijkt te maken of de zalmsnippers wel op tafel staan deze kerst. De tegenstelling zou niet groter kunnen zijn.'

Rechtszaak

Er dreigt nu een rechtszaak. De supermarktbranche wil de acties van de boeren tegenhouden via de rechter.
Gisteren liet het CBL al in een brief weten de aangekondigde acties niet te tolereren. "Het blokkeren van slechts één distributiecentrum gedurende één dag, leidt al tot schade voor supermarkten die in de miljoenen euro's loopt", zo staat in de brief.
"Iedere aanhanger van FDF die deelneemt aan onrechtmatige acties, zal hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de gehele schade van een dergelijke actie." Met andere woorden: wie meedoet, kan een potentiële miljoenenclaim verwachten.
Maar FDF zegt dat de organisatie klaar voor een rechtszaak is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.