Vier Deventenaren aangehouden in onderzoek naar witwassen crimineel geld

De politie heeft vandaag vier verdachten uit Deventer aangehouden in verband met een onderzoek naar het witwassen van bijna één miljoen euro crimineel geld.

Naast de vier zijn ook twee verdachten van 19 en 20 uit Arnhem aangehouden. De 20-jarige Arnhemse hoofdverdachte in het onderzoek wordt verdacht van het witwassen van grote sommen crimineel geld. De vier Deventer verdachten, in de leeftijd van 18, 20, 21 en 34 jaar, worden verdacht van 'schuldwitwassen'. 

Contant geld in auto

De verdachten kwamen op de radar van de politie na een ongeluk op de A15 in 2018. De hoofdverdachte had toen geen verklaring voor de bijna tienduizend euro aan contant geld die de Arnhemmer in zijn auto had liggen.

Financieel experts van de Dienst Regionale Recherche onderzochten de bankrekening van de verdachte, net als de rekening van een kapperszaak in Arnhem die door de verdachte werd geëxploiteerd. Al snel ontstond het beeld dat de rekeningen werden gebruikt om grote sommen geld weg te sluizen.

Geldezels

In juni dit jaar zijn doorzoekingen gedaan in de woning en de kapperszaak van de verdachte. Naast tientallen wikkels coke vond de politie verschillende bankpasjes. Waarschijnlijk zijn de bankpasjes van zogenoemde 'geldezels'.

Dat is een witwastactiek waarbij bankrekeningen van anderen dan de hoofdverdachte gebruikt worden om criminele geldstromen te verhullen, met als doel uit het zicht te blijven van opsporingsdiensten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Witwassen Nieuws
Deel dit artikel: