nieuws

Hackathon bij het waterschap: 24 uur lang nadenken over kabels in dijken

Vanochtend om elf uur konden de deelnemers van de 'hackathon' bij het waterschap in Zwolle eindelijk uitrusten. Vierentwintig uur lang hebben vier teams nagedacht over een oplossing voor alle kabels en leidingen in de Overijsselse dijken om vervolgens hun oplossingen te pitchen voor een vakjury.
Aan de hackathon deden werknemers van verschillende waterschappen mee, zoals Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen, maar ook studenten en werknemers van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Verdeeld over vier groepen moesten ze een zo goed mogelijke oplossing bedenken voor een probleem dat het waterschap veel tegenkomt bij dijkversterking.

Wijk zonder stroom

Projectmanager van het waterschap Pieter Kroes: "Er liggen veel kabels en leidingen in de dijk. We weten vaak niet de exacte ligging. Als we gaan graven komen we nog wel eens grote verrassingen tegen en als je kabels raakt kan een hele wijk zonder internet of stroom komen te zitten."

Grote opgave

Overijssel heeft het op één na grootste dijkversterkingsproject van Nederland. Een flinke opgave dus. "Door de klimaatverandering moeten we de dijken verhogen en versterken. Als waterschap Drents Overijsselse Delta moeten we van de 220 kilometer aan dijken 180 kilometer versterken", licht Kroes toe.

Niet slapen

Door de hackathon werd de vergaderkamer van het waterschap een kleurrijk geheel. De muren waren vol geplakt met post-its, met LEGO en klei werd de situatie van een dijk met kabels nagebouwd. Het team van Berend van der Zwaan won met hun idee voor een online kaart.
"Hiermee kunnen de leidingbeheerders en de waterschappen beter samenwerken. Zo kunnen ze tegelijkertijd onderhoud uitvoeren." Het winnende team kon nog niet slapen, want ze mochten hun idee presenteren op het waterinnovatiefestival in Utrecht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.