nieuws

Overijsselse autobezitters gaan volgend jaar meer wegenbelasting betalen

De wegenbelasting gaat omhoog
De wegenbelasting gaat omhoog © GettyImages / Vera_Petrunina
De wegenbelasting in Overijssel stijgt volgend jaar. Vooral eigenaren van dieselauto's die vóór 2009 in Nederland zijn toegelaten, worden in de portemonnee getroffen. Zij gaan 212 euro meer betalen dan dit jaar. Dat blijkt uit CBS-cijfers.
Het CBS heeft de berekeningen gedaan op basis van een auto met een gewicht van zo'n 1.200 kilo. De exacte wegenbelasting die je voor je auto betaalt, is afhankelijk van de provincie waar je woont, het gewicht van je auto en de brandstofsoort.
De stijging voor Overijsselaars die een benzineauto rijden, blijft beperkt tot vier euro. Heb je een nieuwere auto die op diesel rijdt? Dan ga je zestien euro per jaar meer betalen.

Oudere dieselauto's

Onder de oudere dieselauto's worden wagens gerekend die vanuit de fabriek zonder roetfilter zijn afgeleverd. De reden dat voor deze voertuigen meer belasting moet worden betaald, is de roettaks die per 1 januari wordt ingevoerd. Deze taks moet de fijnstofuitstoot van oude diesels financieel compenseren.
Niet voor alle auto's moet jaarlijks wegenbelasting worden betaald. Auto's van veertig jaar of ouder, zogeheten oldtimers, zijn een uitzondering. Op 1 januari 2018 stonden er zo'n 140.000 oldtimers geregistreerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.