nieuws

Jaren celstraffen geëist voor oplichting Oldenzaalse horecagroothandel

Celstraffen geëist voor oplichting Oldenzaalse horecagroothandel
Celstraffen geëist voor oplichting Oldenzaalse horecagroothandel © iStock
De officier van justitie heeft celstraffen van twee jaar en ruim tweeënhalf jaar geëist tegen twee verdachten in een oplichtingszaak. Een horecagroothandel uit Oldenzaal werd voor bijna een half miljoen euro benadeeld. 
Het bedrijf betaalde in 2015 en begin 2016 een aantal facturen van een leverancier, een drankhandelaar uit Amsterdam. In werkelijkheid kwam het geld door een vorm van oplichting binnen op de bankrekening van een van de verdachten, een 44-jarige man uit het Drentse Erica.

Nieuw rekeningnummer

De zaak kwam aan het rollen toen de leverancier uit Amsterdam aanklopte bij de horecagroothandel in Oldenzaal, omdat er nog een rekening van ongeveer 470.000 euro openstond.
Uit de administratie van het Oldenzaalse bedrijf bleek dat er meerdere rekeningen waren binnengekomen die werden vergezeld met een brief waarin stond dat het Amsterdamse bedrijf een nieuw rekeningnummer had. Dat nieuwe nummer werd vanaf dat moment gebruikt.
Het Oldenzaalse bedrijf wist met hulp van de bank uiteindelijk ruim 200.000 euro terug te halen.

Van binnenuit

Hoe het heeft kunnen gebeuren dat het bedrijf uit Oldenzaal zo voor de gek werd gehouden, is nooit opgelost. De politie denkt dat er iemand van binnenuit bij betrokken moet zijn geweest, maar wie en bij welk bedrijf, dat is de grote vraag.
Wat wel duidelijk is, is dat er meer dan 250.000 euro terechtkwam op de rekening van de man uit Erica. Onderzoek bracht aan het licht dat de bedragen die vanuit Oldenzaal werden overgemaakt meteen werden doorgeboekt naar de rekening van een 51-jarige zakenman uit het Brabantse Dongen.
Vervolgens zouden er van het geld drie goudstaven van een kilo zijn gekocht. De rekening van die aankoop werd bij de 44-jarige thuis in Drenthe gevonden.

Goud kopen

Volgens de 51-jarige Brabander was hij benaderd door de 44-jarige met de vraag om hem bij te staan in de aankoop van goud. De Drent kon als particulier lastig grote hoeveelheden goud kopen en vroeg de Brabander een van zijn B.V.'s te verkopen.
Omdat die B.V. al handelde in edelmetalen zou de aankoop van goud geen probleem zijn. De 2,5 ton die de Drent op de rekening van de Brabander overmaakte, was een aanbetaling voor de koop van de aandelen van die B.V., aldus de Brabander. 

Boekhouder spoorloos

De ondernemer uit Drenthe zegt dat hij de 51-jarige man helemaal niet kent. Volgens hem worden zijn financiële zaken door zijn boekhouder gedaan. Die boekhouder zou sinds begin 2016 spoorloos zijn.
De Drent bevestigt dat hij is betrokken bij de koop van goud, maar dat gebeurde onder bedreiging. Twee onbekende mannen zouden hem een vuurwapen onder de neus gedrukt hebben, waarna hij goud moest kopen.

Onzin

De officier van justitie doet de verhalen van de beide mannen af als onzin. De koop van de goudstaven en het ingewikkelde gedoe rond aandelen had maar één doel: het met oplichting verkregen geld witwassen.
Als het aan de officier van justitie ligt moet de crimineel verkregen winst afgepakt worden, ruim 250.000 euro. Maar niet voordat de verdachten de schade van de Oldenzaalse drankenhandel vergoed hebben.

Echtgenote

Tegen de 52-jarige echtgenote van de Brabander werd vier weken cel geëist. Zij zou in ieder geval één keer tienduizend euro gepind hebben van het gestolen geld. Een deel daarvan, 7500 euro, werd gevonden in de wasmand van het stel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.