nieuws

Enschedeër Harm Mannak ontslagen als directeur accountantsorganisatie

Harm Mannak (HET Symphonieorkest)
Harm Mannak (HET Symphonieorkest) © RTV Oost
De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft de al op non-actief gezette Harm Mannak de laan uitgestuurd vanwege 'belangenverstrengeling'. Dat meld het Financieel Dagblad. Mannak zou banden hebben gehad met een veroordeeld fraudeur en dat niet hebben gemeld aan zijn werkgever. 
Harm Mannak kwam als oud-directeur van het noodlijdende Orkest van het Oosten in 2015 negatief in het nieuws vanwege zijn topsalaris dat boven de Balkenendenorm lag. Daarvoor was Mannak werkzaam in de autobranche en voor de eeuwwisseling was hij directeur bij de toenmalige TET, de regionale busvervoerder in Twente.

'Mannak had banden met fraudeur'

Lang is Mannak geen directeur geweest bij de NBA. Hij kwam er in 2018, maar werd in september dit jaar op non-actief gesteld. Hij had niet gemeld dat hij banden heeft met Andy Fastow, de toenmalig financieel directeur van het Amerikaanse bedrijf Enron dat in 2001 failliet ging. Fastow werd veroordeeld voor zijn aandeel in de megafraude van Enron.

'Ongepast voorstel' van Mannak

Het Financieel Dagblad onthulde in september dat Mannak en Fastow allebei aandeelhouder zijn in het Rotterdamse techbedrijf KeenCorp, dat gespecialiseerd is in analyses van (frauduleus) gedrag. Deze investering had Mannak volgens de NBA moeten melden.
Mannak geeft dat hij altijd 'open en zorgvuldig' is geweest over zijn nevenactiviteiten. "Dat nu anders wordt gesuggereerd is niet alleen pijnlijk, maar ook onjuist", schrijft hij in een verklaring op LinkedIn. 

Partijdig en onzorgvuldig

Volgens Mannak is het een suggestie dat in een onderzoek wordt gewekt van een 'niet onafhankelijke, niet onpartijdige en niet zorgvuldige partij'. Uit een rapport van een andere partij zou juist blijken dat het wel voldaan heeft aan de meldingsplicht van zijn nevenfuncties.
Het gebruiken van het 'onzorgvuldige' rapport is dan ook onrechtmatig volgens de ontslagen directeur. Hij wil zijn ontslag voor de rechter betwisten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.