nieuws

Bewoners zorgcomplex hangen spandoek op bij station Stadshagen: 'Fijn die trein! Nu de bus!'

Ouderen willen bushalte terug bij verzorgingshuis in Zwolle
Ouderen willen bushalte terug bij verzorgingshuis in Zwolle © RTV Oost/Wouter de Wilde
Bewoners van zorgcomplex 't Hoge Huis in Zwolle hebben afgelopen nacht een spandoek opgehangen bij treinstation Zwolle Stadshagen. "Fijn die trein! Nu de bus!", staat op het spandoek. In de loop van de ochtend bleek het spandoek te zijn weggehaald, maar door wie is onbekend.
De ingebruikname van het station hebben de bewoners aangegrepen om nogmaals duidelijk te maken dat ze weer een bushalte bij het zorgcomplex willen. Afgelopen februari verdween die halte en de dichtstbijzijnde volgende halte ligt op zo'n driehonderd meter afstand van het zorgcomplex.
"We zijn geïsoleerd geraakt," aldus Corrie Kranenburg, 80 jaar oud en woordvoerster van de groep protesterende ouderen. "We willen gewoon naar het winkelcentrum kunnen, of de binnenstad, of naar familie. Zeker nu met de feestdagen."

Verhuizing

De lokale SP zegt een bewoonster te kennen die vanwege het verdwijnen van de bushalte verhuist naar het Zonnehuis. "Ik had het erg naar m’n zin in 't Hoge Huis," zegt de vrouw die niet bij naam genoemd wil worden.
"Er valt genoeg te ondernemen in de wijk en de stad is vlakbij. Ik ging er elke dag wel even uit met de bus. Toen de bushalte verdween raakte ik opgesloten en werd ik depressief. Ik verhuis met pijn in m’n hart, maar ik houd het hier niet langer vol", aldus de bewoonster.

'Gedeputeerde moet helpen'

Al sinds juni vragen de bewoners aan gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in Overijssel, om terugkeer van hun bushalte. Kranenburg: "Ouderen moeten steeds meer zelfstandig doen, maar zonder bus lukt dat niet. Bert Boerman, help ons!"
Actie-coördinator Robert Bos van de SP: "Als je een groep bejaarden zo boos krijgt dat ze in het holst van de nacht op pad gaan om een spandoek op te hangen, dan heb je ‘t wel heel bont gemaakt. Boerman moet zo snel mogelijk regelen dat deze mensen weer met de bus op pad kunnen."

Gevaarlijke actie

Het ophangen van het spandoek was overigens niet zonder gevaar bleek later. Vanochtend meldde een machinist, die net op dat moment langsreed met een trein, aan RTV Oost dat een aantal mensen bijna onder de trein was gekomen. De machinist zegt hier enorm van te zijn geschrokken. 
In een reactie zegt de SP dat het 'oliedom was'. "We wisten niet dat op dat moment nog treinen reden. De machinist heeft melding gemaakt van mensen op het spoor. Dat was niet aan de orde en ons insziens is er geen moment sprake geweest van een onveilige situatie, maar die man/vrouw is zich natuurlijk helemaal kapot geschrokken! Dat is absoluut niet onze bedoeling geweest en daarvoor heb ik onze verontschuldigingen laten overbrengen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.