nieuws

Rechter doet morgen uitspraak over protestactie boeren

Lege schappen
Lege schappen © Getty Images / Cunaplus_M.Faba
De rechtbank in Lelystad doet morgenvroeg om elf uur uitspraak in het kort geding rondom de protestactie van boeren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil via de rechter voorkomen dat de boeren woensdag distributiecentra van supermarkten platleggen.
De rechter wilde dat de boeren en het CBL met elkaar een oplossing vonden. De zaak werd daarom vanochtend enige tijd geschorst, maar de partijen kwamen er niet uit.

Blokkades
De advocaat van Farmers Defence Force (FDF), waarin de boze boeren zich hebben verenigd, zei dat blokkades op terreinen van distributiecentra geen onderdeel uitmaken van de aangekondigde acties. Wat de acties dan wel zijn, laten de boeren in het midden. Dat vanwege het 'verrassingseffect'.
Ook zei de advocaat van FDF dat de acties niet tot 'disproportionele' schade gaan leiden. Als er boeren zijn die toch distributiecentra gaan blokkeren, is dat volgens FDF de verantwoordelijkheid van die boeren en niet die van FDF. 
De supermarktbranche wil dat FDF vijf miljoen euro betaalt voor elke overtreding die wordt begaan tijdens eventuele acties. Volgens de advocaat van CBL zal dat het faillissement van Farmers Defence Force betekenen.

'Gigantische strop'

FDF is het niet eens met de stikstofplannen van de regering. Daarom dreigen ze wederom met acties. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat een blokkade van boze boeren vlak voor kerst een gigantische strop is voor supermarkten. "Het blokkeren van slechts één distributiecentrum gedurende één dag leidt al tot schade voor supermarkten die in de miljoenen euro's loopt", liet het CBL eerder al weten. 
Het CBL kondigde een kort geding aan, nadat de boeren vorige week de acties niet hadden afgeblazen. Dat was de druppel voor de supermarktbranche om naar de rechter te stappen.

Appgroepen

De plannen van de boeren werden duidelijk op 5 december. Toen stelden leden van FDF in app-groepen voor om distributiecentra plat te leggen.
Boeren zijn nog steeds boos over de stikstofcrisis. Ze staan niet achter de plannen van de regering om de crisis op te lossen. Gesprekken tussen het ministerie en boerenbelangengroepen liepen eerder al spaak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.