nieuws

Geldautomaten per direct 's nachts buiten werking om plofkraken tegen te gaan

Geldautomaten 's nachts per direct buiten werking om plofkraakrisico
Geldautomaten 's nachts per direct buiten werking om plofkraakrisico © Jasper Hutten
Geldautomaten worden per direct 's nachts buiten werking gesteld in de strijd tegen plofkraken. Tussen 23.00 uur en 07.00 uur staan automaten uit, waardoor het lastiger wordt om ze te kraken. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). 
De afgelopen weken waren ook automaten in Overijssel doelwit van plofkraken. In Lattrop en Tubbergen probeerde iemand vergeefs automaten op te blazen. Er werd niets buit gemaakt.

Wel uit, niet leeg

De automaten worden nu wel uitgezet, maar niet leeggehaald, benadrukt een NVB-woordvoerder. Hij meent dat met het uitzetten van de automaten het voor plofkrakers moeilijker wordt om geldautomaten leeg te halen.
De nachtsluiting heeft volgens de NVB beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan twee procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, vindt 's nachts plaats.
Banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie doen verder versneld onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer te halen valt. Doel is deze maatregel zo snel mogelijk toe te passen.

Verplaatsing van automaten

Daarnaast worden automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico geldt voor omwonenden, zoveel mogelijk naar veiligere locaties verplaatst.
Ook het afstorten van losse bankbiljetten, wat bij sommige automaten kan, is 's nachts niet meer mogelijk. De openingstijden van kluizen waar zogeheten 'sealbags' door zakelijke bankklanten afgestort kunnen worden, veranderen niet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.