nieuws

Almeloër haalt voor vergoeding hooggebergtebehandeling duizenden handtekeningen op

De overhandiging van de handtekeningen door Danny Snoek uit Almelo
De overhandiging van de handtekeningen door Danny Snoek uit Almelo © Longfonds
Zo'n zesduizend handtekeningen heeft Danny Snoek uit Almelo vandaag aangeboden aan de vaste Kamercommissie zorg. Met die handtekeningen hoopt Snoek dat de zogeheten hooggebergtebehandeling in het Zwitserse Davos voor astma-patiënten weer vergoed gaat worden door de verzekeraars. "Ik ben er twee keer geweest en het is echt een verademing."
Uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat deze hooggebergtebehandeling essentieel is voor mensen met ernstig astma. Na terugkeer uit Davos hebben patiënten een betere longfunctie, minder astma-aanvallen en hoeven ze minder medicijnen te gebruiken. De kuur duurt in totaal twaalf weken.

Twee jaar zonder medicijnen

Snoek: "Na twee of drie weken kan ik weer echt kan ademhalen. Na de behandeling kon ik het de vorige keer twee jaar volhouden zonder medicatie. Dat is kosten reducerend." 
Het Zorginstituut gaf echter aan minister Bruno Bruins van Gezondheidszorg het advies om de vergoeding niet meer te vergoeden. Wanneer deze beslissing niet teruggedraaid wordt, kan Snoek deze behandeling niet meer ondergaan. "Ik kan het niet zelf betalen, daar hoef ik niet lang over na te denken. Als je alles zelf moet vergoeden, schat ik dat het vijftigduizend euro kost."
De handtekeningen zijn ingezameld in samenwerking met het Longfonds. Donderdag hoopt Snoek wat meer te horen van de Kamerleden. "We hopen op een positief resultaat."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.