nieuws

Opheldering geëist over 'foute verkeersborden' in Enschede

Het gewraakte verkeersbord, waarover de PVV opheldering eist
Het gewraakte verkeersbord, waarover de PVV opheldering eist © PVV Enschede
De PVV Enschede eist opheldering van het gemeentebestuur over 'foute verkeersborden'. Daarbij gaat het om verbodsborden die zijn geplaatst bij stadserven. De gemeente Enschede zou hierdoor ten onrechte ruim tienduizend euro per week binnenhalen. De PVV baseert zich daarbij op uitlatingen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wil van het college van burgemeester en wethouders duidelijkheid over deze 'spookborden', die feitelijk niet eens zouden bestaan.
PVV-raadslid Jan Willem Elferink beschrijft hoe er sinds enkele maanden streng wordt gecontroleerd op automobilisten, die zich na 11.00 uur op het stadserf bevinden. Volgens het raadslid worden er per week circa duizend bekeuringen opgelegd à 104 euro.

Inkomsten voor gemeente

"Dit resulteert in behoorlijk meer inkomsten voor Enschede, die wij als armlastige gemeente goed kunnen gebruiken", aldus Elferink. Tegelijk wijst hij het gemeentebestuur erop dat de borden volgens hem niet rechtsgeldig zijn. Hij vreest dat de gemeente het geld weer terug moet betalen. "En daardoor grote sommen geld weer uit de stadskas zouden vloeien."
Elferink heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De afdeling juridische zaken laat weten dat het verkeersbord - zoals de gemeente Enschede dat gebruikt - feitelijk niet bestaat.

Verbodsbord

Daarbij draait het om het verbodsverbod: een rond wit bord met rode rand. Enschede gebruikt dit om een hele zone aan te duiden. Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens voorziet er feitelijk niet in dat het gewraakte bord wordt gebruikt als zone-aanduiding.

'Geen rechtsgeldigheid'

Raadslid Elferink vindt daarom dat Enschede een niet-reglementair bord gebruikt. "Het heeft derhalve geen rechtsgeldigheid", aldus Elferink. Ook wil de PVV'er weten of de inkomsten uit de bekeuringen in de gemeentelijke kas vloeien.
Het woord is nu aan het college van B en W. Het antwoord wordt eind deze maand verwacht.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.