nieuws

Akkoord met grootste plattelandsgemeenten: deelauto's voor Hof van Twente en Twenterand

Deelauto's voor plattelandsgemeenten
Deelauto's voor plattelandsgemeenten © RTV Oost
In de twintig grootste plattelandsgemeenten moeten in 2021 tienduizenden deelauto’s rijden. Zowel organisaties, bedrijven als huishoudens kunnen auto’s ter beschikking stellen om te delen met anderen. In Overijssel gaat het om de gemeenten Hof van Twente en Twenterand.
Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) tekent hiervoor een akkoord met tal van partijen en de gemeenten. In steden zijn al veel deelauto’s, "maar het is juist ook een oplossing voor regio’s waar afstanden langer zijn", zegt de minister.
Volgens onderzoek van de stichting Natuur & Milieu staat een auto gemiddeld 23 uur per dag stil. Autodelen zorgt niet alleen voor 8 tot 13 procent minder uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Ook verlaagt het de parkeerdruk, aldus Van Veldhoven.

Overijssel
In 2019 zijn er in Nederland zo'n 115.000 autodelers bijgekomen ten opzichte van 2018. Dit jaar maken zo'n 515.000 mensen gebruik van een deelauto. Dat aantal moet exponentieel groeien de komende jaren: zo’n 700.000 autodelers gaan gebruik maken van de deelauto’s die er in de plattelandsgemeenten bijkomen, schat het kabinet.
Overijssel loopt al jaren achter op het gebied van deelauto's. Vorig jaar waren er in Overijssel nog geen 1400 deelauto's.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.