nieuws

75 jaar vrijheid vieren met muziek van nu: deze Overijsselse bands doen mee

Singer-songwriter Lauringer tijdens de inspiratiesessie
Singer-songwriter Lauringer tijdens de inspiratiesessie © RTV Oost
Vier speciale Songs for Freedom zijn in de maak bij vier Overijsselse jong-talent bands: QUINN, No Wow, Boogie Monster & Lauringer. Ze zullen te horen zijn tijdens live-optredens gedurende de Vrijheidstour én op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. "Om hiervoor gekozen te zijn, is echt een eer", zegt Martijn Naber van QUINN. 
Songs for Freedom is een idee van de Overijsselse poppodia, het Bevrijdingsfestival Overijssel en Poppunt Overijssel, in samenwerking met RTV oost. Tijdens de eerste zeventien dagen van april wordt de bevrijding van Overijssel in 1945 gevierd met een tour door Overijsselse steden en dorpen: elke dag wordt er een uniek, nog niet eerder verteld verhaal gepubliceerd. 
De vrijheidstour
De vrijheidstour © RTV Oost
De 'zaadjes' voor de nieuwe nummers zijn geplant tijdens een inspiratiesessie in de foyer van RTV Oost. "Ja, ik zie veel aanknopingspunten, alle verhalen die hier verteld worden zijn traumatisch", zegt Nolle, voorman van Boogie Monster tijdens de inspiratiesessie. Daar waren ook de onderzoekers van het Historisch Centrum Overijssel. Het begon allemaal zo: tijdens de WOII café's die RTV Oost eerder dit jaar organiseerde zijn heel veel aangrijpende en bijzondere verhalen verteld. Deze worden nu uitgewerkt en tijdens de Vrijheidstour.
Thema's Overijssel Viert Vrijheid
Thema's Overijssel Viert Vrijheid © RTV Oost
De bands komen uit alle hoeken van de provincie en spelen al op verschillende podia. Zo was Boogie Monster te zien tijdens de Zwarte Cross en No Wow tijdens het Booster Festival. "We hebben echt bands gekozen waarvan we verwachten dat ze in de toekomst op grote podia zullen staan" vertelt Harold de Boer, projectleider van Songs For Freedom. 
De bandleden vertellen over hun schrijfproces en de gevoerde gesprekken met historici
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.