nieuws

Muizen en honden beschadigen steeds vaker dijken van WDODelta

De dijken in het gebied van WDODelta zijn de afgelopen tijd vaak door muizen en honden beschadigd
De dijken in het gebied van WDODelta zijn de afgelopen tijd vaak door muizen en honden beschadigd © WDODelta
Dijken in het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zijn afgelopen periode vaker door muizen beschadigd. Ook zijn er meer locaties waar gravende honden schade hebben aangericht. Dat blijkt uit de dijkinspecties van het waterschap.
De schade door muizen beperkt zich tot de bovenste laag van de dijk. Ze graven holletjes en vreten de wortels van de grasmat op. De overlast door de muskusrat is juist afgenomen.
Het aantal graafschades door honden is net als voorgaande jaren gestegen. Om iets aan die toename te doen spreken medewerkers van het waterschap hondenbezitters erop aan en vertellen ze over de gevolgen.
De dijken in het gebied van WDODelta zijn de afgelopen tijd vaak door muizen en honden beschadigd
De dijken in het gebied van WDODelta zijn de afgelopen tijd vaak door muizen en honden beschadigd © WDODelta

Doorgezaaid

Doordat afgelopen periode regenachtig was, is goed te zien dat de droogteschades aan de dijken zich herstellen. Toch zijn ze nog wel zichtbaar. Vooral op de zanddijken langs de Vecht had het gras het moeilijk en ontstonden er kale dorre plekken. Daarom zijn deze plekken in september opnieuw doorgezaaid.
Het aantal rijspoorschades en percelen met te lang gewas op de dijk zijn toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Door het groeizame weer van dit najaar is het gewas extra gegroeid.

Moeilijk te zien

Dijken met lang gewas zijn moeilijk te inspecteren, omdat schades op het eerste oog niet te zien zijn. Daarom wordt gecontroleerd of eigenaren en pachters van dijken op tijd maaien en het gras kort houden.

Inspectie en reparaties
Om te zorgen dat de dijken goed de winterperiode ingaan, zijn de meeste schades inmiddels gerepareerd. Op plekken waarvoor dit niet is gebeurd, onderneemt WDODelta actie wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij hoogwater.
Dijkinspecteurs van het waterschap controleren ieder jaar zowel in het voor- als najaar de dijken op beschadigingen. Zo kunnen de waterkeringen in goede conditie worden gehouden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.