nieuws

Twee broers veroordeeld tot acht jaar cel voor wild-west-schietpartij Vriezenveen

Het beschoten busje vertoont meerdere kogelgaten
Het beschoten busje vertoont meerdere kogelgaten © RTV Oost
Voor de wild-west-schietpartij in Vriezenveen een jaar geleden, zijn twee broers veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Tegen hen was zes en acht jaar cel geëist voor het schieten op elkaar. Het spervuur aan kogels vormde de climax in een hoog opgelopen conflict tussen de twee broers en hun zakenpartners. In totaal werden er zeventien kogels afgevuurd uit drie verschillende wapens.
"De verdachten hebben het recht in eigen hand genomen door op elkaar te schieten", zegt de rechtbank. "Het is een wonder dat er niemand is overleden. Extra kwalijk is het dat de schietpartij op klaarlichte dag op een openbare weg plaatsvond. Passanten hadden geraakt kunnen worden."

Conflict

Waar ging het conflict nu precies over? Een broer uit Deventer, Hinke, wilde geld zien van de werkgever van zijn Twentse broer, Jannie. Daarnaast was Hinke er naar eigen zeggen verbolgen over dat Jannie's werkgever hem met gestolen machines liet rijden.
Hinke deed af en toe 'klusjes' voor het metaalbedrijf. "Het was in de tijd dat er veel ijzerhandelaren werden overvallen", zegt Hinke. "Ik moest een oogje in het zeil houden."

"Oprott'n hier!"

Nadat Deventenaar Hinke al verschillende malen naar Vriezenveen was gereden voor 'zijn geld', ging het op 21 december vorig jaar helemaal mis. Hinke wilde Jannie's werkgever spreken, maar die hield zich schuil. Toen Hinke korte tijd zijn geleende bus voor het bedrijf parkeerde, ging de voordeur open. 
In de deuropening is op camerabeelden broer Jannie te zien. Hij haalt de trekker over en roept "Oprott'n hier, kankerlijer!" Vervolgens schiet hij nog een keer. Het staat vast dat Jannie als eerste heeft geschoten. De 9mm-kogels treffen doel en raken de ruit van Hinke's geleende bus. Hinke rijdt snel weg, is te zien op beeld, maar een meegekomen vriend valt uit de bus. Broer Jannie loopt vervolgens naar de weg en schiet nog tweemaal op de wegrijdende bus.

Nieuwe kogels

"Bel de politie", roept Jannie tweemaal naar collegae. In de verte keert Hinke zijn bus. "Om mijn gevallen vriend te halen", zegt Hinke. Die rijdt vervolgens langs het metaalbedrijf en wordt vanuit de deuropening weer beschoten.
"Haal nieuwe kogels", hoor je Jannie op camerabeelden roepen, als hij ziet dat Hinke wederom is gekeerd. Die komt een tweede keer langs het bedrijf rijden. Deze keer schiet Hinke ook vanuit de rijdende bus, zeker vier keer. Jannie schiet weer terug met een ander, kleiner, wapen. Hij heeft in totaal zeker dertien kogels afgevuurd, met twee wapens.

Wonder

Ondertussen is de politie gebeld. Die is snel op de plek des onheils, want de eigenaar van het metaalbedrijf heeft al menigmaal aangegeven zich bedreigd te voelen door Hinke. De eigenaar zegt al een tijdlang met een kogelwerend rond te hebben gelopen.
Ook is hij met z'n gezin naar eigen zeggen een tijdje ondergedoken geweest. "We hebben in angst geleefd." Omdat de spanning zo hoog werd opgebouwd, werd Jannie naar eigen zeggen gedwongen om te schieten. 

Wonder

Agenten zijn verbaasd dat niemand gewond is geraakt. Op het moment van de schietpartij waren verschillende werknemers en een klant aanwezig in het bedrijf. "Het mag met recht een wonder worden genoemd dat niemand gewond is geraakt", zegt de rechtbank.
Volgens de rechtbank heeft Hinke bewust de confrontatie opgezocht en de tegenaanval gekozen. "Hij had ook weg kunnen rijden nadat hij was beschoten door zijn broer." Volgens Hinke's advocaat was er sprake van noodweer. "Mijn cliënt werd beschoten. En toen hij zijn vriend wilde oppikken die uit de bus was gevallen, werd hij wéér beschoten." Maar de rechtbank vindt dat verhaal niet goed onderbouwd. 

Pistool op de koelkast

Ook Jannie is veroordeeld tot acht jaar cel. Hij voor een poging tot doodslag op twee mannen, zijn broer en de bijrijder. De rechtbank neemt het Jannie zeer kwalijk dat hij rondliep met twee wapens. Een klein kaliber in z'n broekband en de negen mm lag altijd in de auto of op de koelkast in het bedrijf. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.