Nieuws

Flinke toename aantal helikopterlandingen op dak MST Enschede

Het aantal landingen van een traumahelikopter op het dak van ziekenhuis MST in Enschede is fors toegenomen. Waren het er vorig jaar 113, dit jaar landde 131 keer een helikopter op het MST-dak. 
"Dat zal vooral te maken hebben met het langdurig mooie weer", vertelt helidekbeheerder Paul Esveldt. "In de zomer konden we vooral merken dat vaker een beroep werd gedaan op de traumahelikopter. Het zijn overigens voor ruim negentig procent Duitse helikopters die hier landen."

Vier helikopters

Enschede is één van de elf traumacentra in Nederland. "In ons land zijn vier helikopters inzetbaar. Die staan in Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam. We roepen dus veel eerder de hulp van een Duitse collega in. Die zijn veel dichterbij. En je merkt dat de Duitsers er ook steeds meer zelf voor kiezen om deze kant op te komen", weet Esveldt.
Op de vraag of het niet goed zou zijn als Twente een eigen helikopter zou hebben houdt Esveldt zich op de vlakte. "Misschien zou het mooi zijn, maar echt noodzakelijk is het niet. Het loopt nou eenmaal goed zoals het loopt."

Piloot en arts

Als er ergens iets gebeurt, bepalen de piloot en arts samen waar naar toe gevlogen wordt. "De piloot weet welke afstand gevlogen kan worden, de arts weet waar de patiënt in kwestie de beste zorg kan krijgen. En we merken, de cijfers onderschrijven dat ook, dat er steeds meer voor Enschede wordt gekozen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.