Nieuws

Kinderen werken zich in het zweet in interactieve kerststal Deventer

Een bezoek aan de interactieve kerststal in de Deventer Broederenkerk kan zo maar een flinke portie spierpijn opleveren. Alles draait, geeft licht en/of maakt geluid. Maar bovenal: bezoekers moeten zelf in actie komen om alle bijzondere effecten in beweging te zetten.
Een elektrisch kampvuurtje bijvoorbeeld wordt niet zomaar ontstoken met een druk op de knop. Daarvoor moet een heuse luchtbedpomp worden bediend. En uit een mini-orgeltje komt alleen geluid als een bezoeker aan een grote slinger draait. En blijft draaien.

Elektro

Gerard Heerius is de bedenker en ontwerper van al die bijzondere attracties. Van de noeste kracht in een smederij die in beweging komt tot de os en de ezel die geluid produceren bij het openen van een deurtje.
Heerius: "Ik zei laatst tegen een ouder: de kinderen van nu zijn de i-pad-generatie. Niet meer gewend aan ouderwetse spelletjes. Elektro bijvoorbeeld, onderwerpen uit de kerststal met elkaar verbinden zodat er een lampje gaat branden. Dat soort dingen zijn voor deze generatie juist weer een uitdaging."
De interactieve kerststal trekt behalve ouders met kinderen ook veel schoolklassen naar de Broederenkerk in de binnenstad. Maar vandaag is ook de 95-jarige mevrouw Pot op bezoek. Ze geniet met volle teugen als ze aan een hendel draait, waardoor een sterrenhemel verlicht wordt. Gerard Heerius: "We zeggen wel eens: we maken het voor de kinderen, maar de ouderen hebben de grootste lol."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.