Zwolle wijst in eerste proefjaar twee vuurwerkvrije zones aan

De komende jaarwisseling zijn er in Zwolle twee vuurwerkvrije zones. Dat heeft de gemeente Zwolle bekendgemaakt. Het gaat om de gebieden rondom wijkboerderijen De Klooienberg en De Eemhoeve. In de vuurwerkvrije zones staan geen huizen.

Het is de eerste keer dat Zwolle experimenteert met vuurwerkvrije zones. Toen de gemeenteraad begin november instemde met dit plan, werd duidelijk dat inwoners met elkaar een vrijwillige vuurwerkvrije zone kunnen afspreken in hun straat. Andere plekken zijn door de gemeente aangewezen.

In het geval van de wijkboerderijen gaat het om door de gemeente aangewezen locaties, in overleg met beheerder Travers. Die had om een vuurwerkvrije zone gevraagd, omdat de dieren rond oud en nieuw vaak onrustig zijn. Handhavers controleren of iedereen zich aan het verbod houdt. Wie in dit gebied toch vuurwerk afsteekt, kan een boete krijgen.

Vrijwillige zones

Naast de door de gemeente aangewezen zones, konden bewoners ook samen met hun buurt het initiatief nemen om een vuurwerkvrije zone in te stellen. Op deze mogelijkheid kwam reactie vanuit 27 straten. Bewoners van vier van deze straten hebben inmiddels de bijbehorende materialen, zoals bordjes, opgehaald.

Met deze materialen kunnen bewoners vervolgens de gemaakte afspraken uitdragen, maar niet opleggen aan hun buren. De gemeente legt in deze gevallen dan ook geen officieel vuurwerkverbod op en handhaaft ook niet. Na de jaarwisseling worden de pilots geëvalueerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle vuurwerk oud en nieuw Nieuws
Deel dit artikel: