nieuws

Boeren op biodynamische wijze, is dat haalbaar in Nederland?

Julia Ter Huurne met haar biodynamische varkens
Julia Ter Huurne met haar biodynamische varkens © onbekend
Boeren volgens de biologisch dynamische manier is beter voor de biodiversiteit en de dieren kunnen op hun eigen, natuurlijke wijze leven. Maar is het financieel haalbaar voor de boer? Boerin Julia ter Huurne uit Buurse zegt van wel.
In 2015 kreeg ze een auto-ongeluk. Daardoor reageerde haar lijf anders dan normaal en werd ze opeens allergisch voor appels. "Toen ben ik eens gaan kijken naar wat er allemaal in ons voedsel zit. Maar wat er op de pakjes stond, vertrouwde ik niet." 

Eigen moestuin

Ze was geen boer, maar besloot toch haar eigen voedsel te gaan produceren. "Ik huurde een stuk land van mijn vader die boer is geweest, en begon met een moestuin en wat kippetjes. Die slachtte ik zelf."
Ze vervolgt: "Als ik dat vlees deelde met mijn collega's was iedereen enthousiast. Voor ik het wist vroeg iedereen of ze kip bij mij konden kopen."

Antroposofie

Tegenwoordig produceert ze volgens de antroposofische leer, waarbij rekening gehouden wordt met dat alles op aarde met elkaar verbonden is. 

Eerlijke prijs

Jan Schrijver, pionier in de biodynamische landbouw en voorzitter van Demeter, vult aan. "De biodynamische boeren bepalen de prijs van de producten, daardoor worden eerlijke prijzen aan deze boeren betaald."
Hij vervolgt: "En daardoor vind je onze producten alleen in supermarkten die dat principe willen naleven."

Consument

Maar er ligt volgens Schrijver een grote verantwoordelijkheid bij de consument. "De consument ziet gelukkig vaker in dat het nodig is om de aarde te beschermen. Vooral in de randstad wordt er steeds meer biologisch eten gekocht." Ook bij Ter Huurne groeit het aantal klanten.

Kringloop

Toch lukt het Ter Huurne niet om sluitende kringlooplandbouw te handhaven. "Bijvoorbeeld het voer voor je eigen kippen zelf produceren, is denk ik niet mogelijk in Nederland. Omdat de grondprijs veel te hoog ligt. En dan moet de consument wel erg veel betalen voor een stukje kip."

Terugluisteren?

Wil je het gesprek terugluisteren? Ga dan naar: Groot Onderhoud
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.