nieuws

Er mag weer geknald worden in Kampen: gedoogperiode carbidschieten van start

Carbidschieten hoort bij Kampen, maar de harde knallen uit de melkbussen zorgde in het verleden vaak al vanaf de herfst voor overlast. Dit jaar bleef het rustig. Op drie plekken aan de Noordweg in de wijk Brunnepe mocht vanaf gisteravond 'gedoogd' carbid worden geschoten. 
Sinds enkele jaren zijn er afspraken tussen gemeente, omwonenden en de carbidschutters. Alleen tussen kerst en oud en nieuw mag er tussen zeven en tien uur 's avonds worden geknald, mits het daarbuiten rustig blijft in de wijk. Op andere locaties in Kampen mag alleen op oudjaarsdag met carbid worden geknald.

Overlast

Burgemeester Bort Koelewijn is blij dat er steeds beter naar elkaar geluisterd wordt. "Nu is er natuurlijk veel overlast, maar daarmee beperken we dan ook verdere overlast. Vroeger begon het vaak vanaf de herfst al met het geknal, dag en nacht. Dat ontregelde de hele buurt."
Voor veel Kampenaren is het feest ondanks de afspraken er niet minder om geworden. "Dit is gewoon mooi", zegt carbidschieter Mike van Nieuwenhoven (24). Bang dat de traditie verloren gaat, is hij niet. "Het wordt elk jaar minder, maar het zal nooit uit Kampen verdwijnen. Daar zorg ik anders zelf wel voor."
Ook Quinty en Naomi (beide 17 jaar) gaan op de melkbussen zitten en ontsteken het carbidgas, waardoor met een oorverdovende dreun de deksel over straat wordt geschoten. "Het is zeker niet alleen voor jongens", zegt Naomi. "Als je eenmaal op die melkbus hebt gezeten, wil je steeds vaker en meer."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.