nieuws

Vrijheidsvlog 3 | Hakenkruizen tekenen, wie doet dat nog en waarom?

Vrijheidsvlog 3
Vrijheidsvlog 3 © RTV Oost
Op 1 april 2020 gaat in Overijssel de vlag uit. Het is de dag waarop, precies 75 jaar geleden, de eerste dorpen en steden door geallieerde troepen bevrijd werden. De bevrijdingstocht door de provincie duurde zeventien dagen. In aanloop naar 1 april staan we komende maanden stil bij thema’s die het verhaal van oorlog vertellen. Vandaag introduceren we het thema: vervolging.
Het duivelse karakter van de nazi’s kwam nergens meer naar voren dan in de behandeling van sommige bevolkingsgroepen als minderwaardige mensen: vooral Joden, Roma en Sinti, Jehova’s getuigen en gehandicapten. De Duitse bezettingsmacht nam al snel maatregelen die de vrijheid van deze groepen beperkten en uiteindelijk hun levens bedreigden. Veel dorpen en steden in Overijssel kenden een Joodse gemeenschap. Het overgrote deel van deze medebewoners heeft de oorlog niet overleefd. 
In het Overijssel van nu lijkt vervolging een thema uit een ver verleden. Maar is dat wel zo? Studenten van Hogeschool Windesheim zoeken het uit in een Vrijheidsvlog. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.