nieuws

Kaarsen branden voor oorlogslachtoffers op begraafplaats Enschede

Een feeëriek beeld vanavond op Oosterbegraafplaats in Enschede. Tientallen mensen herdachten met kaarsen de geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Rond half vijf verzamelden zich zo'n dertig mensen bij de hoofdingang van de begraafplaats in Enschede aan de Noord Esmarkerrondweg. Gezamenlijk liepen ze langs een met fakkels verlicht pad. Bij de graven volgde een korte ceremonie en werden kaarsen geplaatst op de vijftig geallieerde oorlogsgraven.
tekst gaat verder onder de foto
Kaarsen branden voor oorlogslachtoffers op de begraafplaats Enschede
Kaarsen branden voor oorlogslachtoffers op de begraafplaats Enschede © RTV Oost / Ruud Dilling

Witte kaars

Initiatiefnemer André van Aarsen stak een witte kaars aan ter herdenking aan de omgekomen burgerslachtoffers. Daarna liepen de deelnemers terug naar de ingang voor koffie of chocolademelk. De ceremonie werd muzikaal ondersteund door midwinterhoorns van de Vanekerblazers. 

Holten

Het aansteken van kaarsen bij graven van oorlogsslachtoffers is jaren geleden begonnen in Holten en ook dit jaar werden op de Canadese Begraafplaats kaarsen aangestoken. Traditioneel gebeurde dat door kinderen die bij elk van de 1394 graven een herinneringslicht plaatsten. Met een korte plechtigheid werd stilgestaan bij alle leed van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Holten klonken de midwinterhoorns.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.