nieuws

Boerenprotest, een ondergedoken gezin en omstreden zorgbureau stopt: dit was oktober 2019

Veel Overijsselse boeren met trekker naar Malieveld om te protesteren
Veel Overijsselse boeren met trekker naar Malieveld om te protesteren © ANP
Boeren trekken massaal naar Den Haag om op te komen voor de beroepsgroep, in Ruinerwold wordt een gezin ontdekt dat jarenlang zat ondergedoken in een boerderij en het omstreden zorgbureau Victorie in Almelo moet de activiteiten staken. Oktober 2019 was de maand van stikstofprotest en een gezin in de ban van het 'Einde der Tijden'.
Op 1 oktober staan er lange files op snelwegen en provinciale wegen. De boeren pikken het niet dat ze de schuld lijken te krijgen van de stikstofcrisis in Nederland en starten de trekker om massaal in een slakkegangetje naar Den Haag te gaan om meer respect af te dwingen.
Ondanks de files kunnen de boeren op veel sympathie rekenen. Een deel van de boeren overnacht in Den Haag en verzorgt een ontbijt voor wie maar wil, als soort een zoenoffer voor de overlast. De Overijsselse boeren krijgen daar ook veel positieve reacties.
Mijn telefoon stroomde over met appjes, het was overweldigend
melkveehouder Nicole Grondman uit Witharen
Over de politici waren de boeren op hun beurt beduidend minder lovend. Verschillende politici beklommen het podium op het Malieveld om de boeren toe te spreken, maar daar zat volgens melkveehouder Grondman weinig inhoudelijks bij. "Het zijn zoveel loze woorden. Ik wil eerst zien, dan geloven. Nu is het punt aangebroken dat ze echt actie moeten ondernemen." 
Na de boeren trekken ook de bouwers naar Den Haag om te protesteren. Ook de bouw eist betere regelgeving rondom het stikstofbeleid en een nieuw spook dat de kop opsteekt, dat de bouw op veel gebieden stillegt: PFAS. 

Gezin jarenlang ondergedoken

Het nieuws slaat nationaal en ook internationaal in als een bom: in Ruinerwold wordt op een boerderij een gezin van een vader met zes kinderen ontdekt dat zich al jarenlang schuilhoudt. De moeder van het gezin overleed in 2004 aan de gevolgen van kanker en werd in Zwolle in volledige beslotenheid gecremeerd. 
Boerderij in Ruinerwold waar het kluizenaarsgezin woonde
Boerderij in Ruinerwold waar het kluizenaarsgezin woonde © Persbureau Meter
De oudste zoon Jan treedt naar buiten, waardoor het ondergedoken gezin wordt ontdekt. Vader Gerrit-Jan van D. en een bekende van het gezin, klusjesman Josef B., worden aangehouden.
Voordat de vader en de zes kinderen naar Drenthe verhuisden, woonde de familie in Hasselt en Zwartsluis. Er waren plannen om in Staphorst op een stuk land een commune te beginnen, maar dat kwam nooit van de grond.
Later blijkt dat vader Gerrit-Jan wordt verdacht van seksueel misbruik, mishandeling en vrijheidsberoving. Hij gaat naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij kan door een hersenbloeding al jaren niet meer praten, wat het onderzoek bemoeilijkt. 

Omstreden zorgbureau Victorie in Almelo stopt

Het omstreden zorgbureau Victorie uit Almelo stopt per direct met haar werkzaamheden. Victorie laat weten te stoppen om zich 'volledig te focussen op de juridische procedures om zich te verweren'. Het is een reactie op de melding dat de gemeente Almelo juridische stappen  onderneemt om 670.000 euro terug te vorderen. 
Directeur zorgbureau gokte o.m. in Las Vegas met zorggeld
Directeur zorgbureau gokte o.m. in Las Vegas met zorggeld © RTV Oost
Het zorgbureau raakte in opspraak nadat RTV Oost had ontdekt dat eigenaresse Nina B. meer dan een miljoen euro aan zorggeld zou hebben vergokt. De gemeente Almelo beëindigde daarop het contract en deed aangifte tegen Victorie van zorgfraude. 

Kaarten voor Eva

De Zwolse politie gaat op bezoek bij de jarige Eva. De dochter van een collega-agent uit Groningen heeft kanker en wilde voor haar derde verjaardag het liefst zoveel mogelijk kaartjes. En dat lukte! 
Politiebureau Zwolle even 'postkantoor' vanwege kaartenactie Eva
Politiebureau Zwolle even 'postkantoor' vanwege kaartenactie Eva © politie Zwolle
Fotograaf: politie Zwolle
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.