nieuws

Laatste bezwaren Reevediep van tafel geveegd door Raad van State

De sluis bij het Reevediep
De sluis bij het Reevediep © Rijkswaterstaat
De Raad van State heeft vandaag een einde gemaakt aan een jaren durende felle juridische strijd over de aanleg van het Reevediep bij Kampen. De Raad verwierp de laatste bezwaren van de Werkgroep Zwartendijk en de Natuurvereniging IJsseldelta. Ook de bouw van het nieuwe dorp Reeve met zeshonderd woningen mag van de Raad doorgaan.
Eerder vond de Raad een bouwplan voor 1300 woningen teveel van het goede. Volgens de Raad had de gemeente niet aangetoond dat er behoefte was aan zoveel woningen. Daarom verkleinde de gemeente het aantal woningen.
Overigens houdt de gemeente Kampen nog altijd de mogelijkheid open om in het dorp toch meer woningen te bouwen. Maar voor die uitbreiding zal de gemeente dan wel met een heel goed verhaal én een nieuw bestemmingsplan moeten komen. Een uitbreidingsplan moet wel passen binnen de geldende regels.
De bezwaarmakers zien ook het plan voor zeshonderd woningen niet zitten vanwege aantasting van het landschap en de natuur. Er zou volgens hen ook geen behoefte aan zijn. De Raad oordeelt dat de behoefte van zeshonderd woningen is aangetoond.
Daarbij wordt uitgegaan van niet alleen de behoefte in Kampen, maar van de woningbehoefte in een groter gebied. De verstoring van het weidse landschap en de natuur valt volgens de Raad mee.

Reevediep

De Raad oordeelde in 2015 al na een zeer strenge natuurtoets dat het grootste deel van het Reevediep kon doorgaan. Met uitzondering van het laatste stukje bij het Drontermeer dat een leefgebied is voor de beschermde Karekiet en de Roerdomp.
Daarom zijn enkele rieteilanden en een rietkraag aangelegd, waardoor de vogels niet worden gestoord door de recreatievaart op het Reevediep. De Werkgroep en de Vereniging voerden aan dat die maatregel niet goed werkt, maar de Raad constateert dat dit wel zo is. 
Het Reevediep is inmiddels in gebruik.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.