nieuws

Steeds meer vrouwen blazen hun partijtje mee om de Zilveren Hoorn

Twintig Twentse buurtschappen strijden op de Hexelse berg in Hoge Hexel om de Zilveren Hoorn, de wisselprijs voor de beste midwinterhoornblazersgroep. Individuele blazers doen mee om de Pijnappel wisseltrofee. Onder de deelnemers veel vrouwen en jongeren.
Een van de blazers is Angelique Lammer van de Adventsbloasers uit Losser. 'Ik blaas niet voor de wedstrijd mee, ik vind het gewoon mooi dat hier de beste blazers van Twente staan. Voor mij gaat het echt om de oale roop, om die te horen, en al die verschillende varianten daarvan. Dat gaat gewoon tot in de ziel."
Dat het blazen een mannending zou zijn, bestrijdt ze: "Ik ben er zelf nu twintig jaar bij, er hebben altijd dames meegedaan, maar het zijn er gewoon niet zoveel."

Veertig procent is vrouw

Ook Jennieke Kottier uit Den Ham doet niet mee om te winnen. "Ik heb een keer eerder meegedaan, toen eindigde ik als 54 van de 57. Iets hoger eindigen zou wel heel fijn zijn voor mezelf." Veertig procent van de Midwinterhoorngroep Twenterand bestaat uit vrouwen. "We proberen in elke kern elke dinsdag te blazen, om te oefenen. Zo hopen we meer bekendheid te krijgen. We zitten nog wel verlegen om juniorblazers."

Veel oefenen en veel lucht

Benny van Baaren van de Beeklustbloazers  uit Almelo mag zich met dertig jaar blazen een ervaren deelnemer noemen. "Je moet veel oefenen en veel lucht hebben. En je moet de oale roop op een leuke en nette manier kunnen blazen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.