nieuws

Geen lange wachtrijen op drukste dag van het IJsbeeldenfestival Zwolle

Het IJsbeeldenfestival in de IJsselhallen in Zwolle is een aantrekkelijk uitje in de kerstvakantie. Vooral de Tweede Kerstdag is populair. Maar waar in andere jaren een wachttijd van twee uur heel gebruikelijk was, bleef die vandaag beperkt tot hooguit een kwartier.
"We werken dit jaar voor het eerst met tijdsloten", zegt Eric Broekaart van de organisatie. "Mensen die online kaartjes kopen, kunnen niet alleen kiezen uit een dag, maar ook uit welk uur ze de ijsbeelden willen bekijken."
Per uur worden er 600 mensen toegelaten. Omdat de paden tussen de beeldengroepen dit jaar ook wat breder zijn, waren er nauwelijks opstoppingen. De vierduizend beschikbare kaarten voor Tweede Kerstdag waren snel uitverkocht.

Reistijd van een uur

Bezoekers mogen net zolang binnen blijven als ze willen, alleen veel langer dan een half uur houden ze het in de regel niet vol. Gelukkig kun je je op de kou kleden en de warme chocolademelk na afloop doet de vrieskou vergeten. Het festival trekt elk jaar veel bezoekers en niet alleen uit de regio. Reistijden van een uur en langer zijn geen uitzondering. 
detail Nachtwacht
detail Nachtwacht © eigen foto RTV Oost
De Nachtwacht en de bevrijding
Thema van het festival is dit jaar 'r-ijs door de tijd'. Bezoekers 'reizen' via tijdpoorten van de Prehistorie naar de Oudheid, Middeleeuwen, de Renaissance en moderne tijd. Kijkers zijn vooral onder de indruk van de details in de ijskoude driedimensionale voorstelling van Rembrandts Nachtwacht, een van de topstukken van het festival.  Ook beelden van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding oogsten waardering.
Het IJsbeeldenfestival is nog tot 1 maart 2020 geopend. Broekaart: "Buiten de vakanties om trekken de ijsbeelden dagelijks nog zeker tweeduizend bezoekers, vooral wat ouderen. Die komen uit het hele land." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.