nieuws

Ongeoefend koor zingt ouderen wakker in Ommen

Ze zijn ongeoefend en helemaal zuiver klinkt het niet, maar de bedoelingen zijn goed en de inzet wordt gewaardeerd. Een voor de gelegenheid samengesteld koor zong vanmorgen vroeg de bewoners van verzorgingshuis Oldenhaghen in Ommen wakker.
"Het is een samengeraapt zooitje, zo noem ik het maar", zegt organisator Dook van Gils. Het is het tweede jaar op rij dat Dook vrienden en bekenden uitnodigde om de bewoners van Oldenhaghen een warme kerstochtend te bezorgen.

Herinneringen

Voor ouderen die wonen in verzorgingshuizen, zijn de dagen rond kerst niet altijd even prettig. Het brengt ze terug naar de tijd waarin ze samen met gezin en/of familie de kerstdagen door brachten, maar voor veel van hen liggen die herinneringen inmiddels in een ver verleden en is het afwachten of er op één van de kerstdagen nog familieleden zijn die de ouderen niet vergeten zijn.
Het gelegenheidskoor bestaat uit zo'n twintig mensen waarvan slechts een enkeling koorervaring heeft. Maar als de accordeoniste de toetsen bespeelt en de liedjes worden ingezet, dan klinkt het voorwaar niet slecht.

Speciaal gevoel

Dook: "Iets leuks doen voor de mensen, dat is waar het om gaat. En het geeft ook wel een heel speciaal gevoel als je daar staat te zingen." Al snel komt een enkele bewoner van de trappen om het gezang ook te kunnen aanschouwen. Niet lang daarna sluiten zich nog enkelen aan.
Maar de meeste bewoners blijven in bed liggen om te luisteren. De deuren staan open. Lang niet iedereen heeft nog de mogelijkheid om zichzelf aan te kleden, dus vaak is het gewoon rustig afwachten tot één van de verzorgers komt helpen aankleden.
Na een uur wandelt het koor naar buiten om even verderop nog een paar liederen over de straten van Ommen te laten schallen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.