nieuws

Veel bezoekers bij herdenking beschieting Wierdense kersttrein in 1944

De herdenking van de chaos rond de kersttrein in Wierden in 1944 is vanmorgen onder toeziend oog van veel mensen herdacht. Vandaag is het namelijk precies 75 jaar geleden dat de Britten een trein beschoten die vanuit Zeeland onderweg was naar Duitsland.
Bij de chaos die na de beschieting ontstond, konden zo'n driehonderd mensen de Duitsers ontvluchten. Omdat op dat moment net de kerkdiensten in Wierden waren afgelopen, liepen er veel mensen op straat. De gevangenen konden zich op die manier makkelijk mengen tussen het publiek en zo ontkwamen ze aan het gezag van de Duitsers.

Beschieting

Op het Stationsplein in Wierden werd herdacht waar Wierden 75 jaar geleden plotseling mee te maken kreeg. Terwijl de transporttrein vlakbij het station van Wierden werd beschoten, konden honderden gevangenen het regime van de Nazi's ontvluchten.
Talloze inwoners stelden hun huis open om de gevangenen een onderduikadres te geven. In eerste instantie werden 180 mensen opgevangen, later kwamen daar nog eens zo'n 120 mensen bij. Tijdens de beschieting zijn vier gevangenen omgekomen.
De gezamenlijke kerken in Wierden organiseerden de herdenking. Er werden kransen gelegd bij het monument. Dat staat samen met enkele andere herdenkingsmonumenten aan de rand van het Stationsplein.
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.