nieuws

Alita van Keulen is eerste vrouwelijke meester klokkenluider van Zwolle

Alita van Keulen is de eerste vrouwelijke luidmeester van het Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël. Bij bijzondere gelegenheden zoals met feestdagen of onlangs met de installatie van  burgemeester Peter Snijders, worden de klokken handmatig geluid. Van Keulen is dan een van de luidmeesters die de luiders mag aansturen.
 "Ellen, misschien vind jij het wel leuk om de Mariaklok te doen?  Joachim, wil jij de Christoforusklok doen, en Bert, wil jij de poortklok doen, de Antoniusklok?" De luiders, allemaal vrijwilligers, gaan gelijk naar de hun toegwezen plaats onder de klokken. 

Een gildeluiding

Vandaag is er een gildeluiding, een luiding ter ere van het gilde. Het gilde bestaat nog maar anderhalf jaar maar er zijn al achttien vrijwillige luiders. Ellen bedient vandaag de zwaarste klok, zij mag beginnen met luiden. Na tweemaal trekken galmt het zware geluid door de toren. Het geluid van de andere klokken voegt zich er al snel bij en zo zwermt de volle klank van de klokken over de stad.
Als eerste vrouwelijke luidmeester voelt Alita zich vereerd en trots. "Ik wist helemaal niet dat ik de eerste vrouw zou zijn, en toen ik hoorde dat ik dat was, vond ik het toch wel speciaal."

Stopwatch in de hand

Als luidmeester is ze verantwoordelijk voor het hele gebeuren op de luidzolder. De mensen moeten op de juiste plek staan, hun voeten moeten goed op het touw staan zodat het touw niet te ver terugveert en ze houdt met een stopwatch op de telefoon de tijd in de gaten. Ze houdt goed oogcontact met de luiders. En als zij denkt dat het genoeg geweest is, geeft ze iedere luider individueel met een simpel handgebaar een teken. 

Een hele studie

Ze is begonnen als klokkenluider. Een hele studie: "Je moet leren welke klokken er zijn, je moet leren welk geluid bij welke klok  hoort en je moet het geluid van je eigen klok boven het geluid van de andere klokken blijven horen. Je moet echt leren om met beleid te luiden. Hoe strak je het touw moet houden, waar je je voeten moet zetten, hoe hard je moet luiden." Toen ze het diploma eenmaal had behaald kwam de  vraag of ze luidmeester wilde worden. Daarover hoefde ze niet lang na te denken. "Waarom ook niet?"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.